Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 064 HZ
Datum: 10 maart 2009

Provincie wil sport voor iedereen mogelijk maken

De provincie Fryslân wil sport toegankelijk maken voor iedereen en sporten op elk niveau stimuleren. Dat is op te maken uit de nota Sport beweegt Fryslân, waarin het nieuwe sportbeleid 2010-2013 is opgeschreven. Het geeft weer hoe de provincie sport- en beweegactiviteiten stimuleert en welke promotionele waarde sport heeft voor Fryslân.

Gemeenten en sportorganisaties hebben de belangrijkste rol als het gaat om het stimuleren van sport. Provincie Fryslân wil daarin een faciliterende en stimulerende rol spelen. Het sportbeleid heeft als uitgangspunt dat alle Friezen op een passende manier kunnen sporten en bewegen. Daarmee wil de provincie een actieve leefstijl stimuleren. Om dat mogelijk te maken, zet de provincie in op het stimuleren van sportdeelname en het realiseren van sterke sportverenigingen met een breed aanbod. Het beleid richt zich op breedtesport, Fryske sporten, talentontwikkeling en sportevenementen.

Feiten
De sportdeelname in Fryslân is hoger dan het landelijke gemiddelde, blijkt uit onderzoek. In de zomer voldoet 65% van de Friese jeugd aan de beweegnorm, maar liefst 30% meer dan landelijk. Onder jongvolwassenen is de sportdeelname echter met 16% gedaald naar 70%. Bij 55 plussers is die deelname 48%. Dat is hoger dan in de rest van Nederland. Bij de Friese sporten als skûtsjesilen, fierljeppen en Frysk damjen is het aantal leden toegenomen. De feiten laten dus een redelijk positief beeld zien.

Inzet
De feiten leiden tot een extra inzet op het stimuleren van sportdeelname onder jongvolwassenen en volwassenen en sportdeelname door mensen met een beperking. Specifiek wil de provincie het aantal leden van kaatsverenigingen helpen verhogen. De stimulansen bestaan onder andere uit subsidies, inzet van SPORT Fryslân voor ondersteuning van gemeenten, sportbonden en sportverenigingen en het beschikbaar stellen van budgetten voor grote en kleine sportevenementen.

Provinciale Staten moeten nog met het beleid instemmen.


---- --