Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 065 TR
Datum: 10 maart 2008

Fryslân Duurzaam: een nieuwe koers voor een
duurzame toekomst

Het provinciebestuur van Fryslân wil zich sterk maken voor een duurzaam Fryslân dat klaar is voor de toekomst. Een Fryslân waarin het ook voor volgende generaties goed wonen, leren, werken en recreëren is. 'Met elkaar wordt de toekomst gemaakt in plaats van dat de toekomst ons overkomt', aldus Hans Konst, coördinerend gedeputeerde op dit onderwerp. 'Wij willen werken aan een Fryslân waarin economische, sociaal-culturele én ecologische ontwikkeling hand in hand gaan. Een Fryslân waarin duurzame ontwikkeling gepaard gaat met het toepassen van duurzame innovaties.'

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben hun integrale visie op de duurzame ontwikkeling van de provincie vandaag vastgesteld. Het is een verankering van een duurzame manier van werken van de provincie Fryslân. Gedeputeerde Hans Konst: 'De unieke kwaliteiten van Fryslân en de ondernemersgeest in Fryslân maken het mogelijk om een versnelling van de duurzame ontwikkeling van Fryslân in gang te zetten.' Hierbij gaat het om omgevingskwaliteiten, maar óók om sociaal-culturele en economische kwaliteiten. Friezen geven op typisch Friese wijze invulling aan het beschermen van onze basiskwaliteiten.

Met de visie wil het college laten zien dat zij zich wil inzetten om een aantrekkelijk klimaat te scheppen voor onderzoeks- en onderwijsinstellingen en innovatieve ondernemers. Fryslân wil daarmee talent naar zich toetrekken (en talent vasthouden). Tegelijkertijd kunnen de kwaliteiten die Fryslân zo uniek maken, worden versterkt. Niet alleen door duurzame innovaties te creëren waaraan men in de wereld behoefte heeft, maar ook door de ruimte te bieden om deze innovaties uit te testen en te demonstreren. 'Fryslân wil zich (inter)nationaal op de kaart zetten. Denk daarbij aan ontwikkelingen op de Afsluitdijk, de Friese Meren en de Waddeneilanden, maar ook aan activiteiten in Sportstad Heerenveen en Leeuwarden Nieuw Stroomland', aldus Konst.

Duurzaamheid wordt sterker dan voorheen een belangrijk uitgangspunt in bestaande en nieuwe provinciale beleidsprogramma's. De provincie wil een duurzame manier van werken doorvoeren in alle provinciale programma's en projecten.

De visie 'Fryslân Duurzaam' is een nadere uitwerking van het koersdocument 'Fryslân: iepen en eigen'. Binnenkort wordt de visie ter vaststelling aan Provinciale Staten voorgelegd.


---- --