Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 048 /FP
Datum: 10 maart 2009

Fryslân geeft energie!

Fryslân geeft energie! Dat is de ambitie van het programma Duurzame Energie. Het programma is de concrete vertaling van de visie van Gedeputeerde Staten op duurzame ontwikkeling van Fryslân. "In de toekomst is Fryslân onafhankelijk van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Iedereen kan kiezen uit een aanbod van groene energie uit eigen provincie; thuis, in de auto, op het werk, op school en in de vrije tijd. Om zover te komen moet er een beweging van bewustwording, acceptatie en durf op gang komen: Fryslân stapt oer!", aldus gedeputeerde Hans Konst. Gedeputeerde Staten heeft het programma Duurzame Energie op dinsdag 10 maart 2009 vastgesteld.

Het programma Duurzame Energie sluit aan bij de visie van het college op duurzame ontwikkeling van Fryslân en is de Friese vertaling van de afspraken in het Energieakkoord Noord-Nederland op het gebied van klimaat en energie. Het programmaplan heeft ambitieuze doelen. De Friese inzet op duurzame energie draagt bij aan een beter leefmilieu: een schoon en gezond Fryslân. En streeft naar nieuwe innovatieve economische activiteiten, een aantrekkelijk werk- en onderwijsklimaat voor jeugd en talent, lagere woon- en transportlasten, een duurzaam imago en een betere ruimtelijke kwaliteit. Het programma Duurzame Energie is opgebouwd in vier strategische thema's: 'energiebesparing in de gebouwde omgeving', 'opwekking van duurzame energie', 'duurzame mobiliteit' en 'kennis, innovatie en communicatie'. Het programma loopt van 2009 tot en met 2011 en geeft een doorkijk naar 2020.

De Friese ambitie slaagt als er een beweging van bewustwording, acceptatie en durf in Fryslân op gang komt. "Het is belangrijk dat iedereen de schouders zet onder het programma Duurzame Energie en overstapt op duurzame energie. De provincie Fryslân stimuleert, faciliteert en heeft een voorbeeldfunctie", zegt gedeputeerde Konst. Bedrijven, burgers, woningcorporaties, maatschappelijke en koepelorganisaties, overheden en onderwijsinstellingen zijn aan zet om te investeren in energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Het programma Duurzame Energie stimuleert de vraag naar en aanbod van duurzame energie en faciliteert innovatieve projecten en activiteiten door bijvoorbeeld goede informatievoorziening, kennisuitwisseling, regelingen voor particulieren, kennisontwikkeling, een aanjaagcentrum, samenwerkingsverbanden en wetgeving.

Het programma Duurzame Energie wordt ter vaststelling aan Provinciale Staten aangeboden.


---- --