Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 060 /FP
Datum: 10 maart 2009

Friese bedrijven en NHL ontwikkelen energieneutraal openbaar verlichtingssysteem

De Friese bedrijven Heijtech Lighting uit Surhuizum en de EKB groep uit Drachten willen in samenwerking met de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden een intelligent, energieneutraal en verkeersveilig openbaar verlichtingsysteem ontwikkelen. Deze geïntegreerde techniek is nog nergens ter wereld ontwikkeld. De provincie Fryslân heeft een bijdrage van 200.000 euro toegekend.

Het nieuwe verlichtingssysteem voorziet in de eigen energiebehoefte. Dat kan door gebruik te maken van energiezuinige LED-verlichting en door het licht aan te passen aan de aanwezigheid van personen en/of voertuigen. Met het verlagen van de energievraag is het mogelijk het verlichtingsysteem op wind- en/of zonne-energie te laten draaien.

Het product biedt vooral kansen waar verlichting nodig is en een stroomvoorziening ontbreekt. Voor het nieuwe energieneutrale verlichtingsysteem bestaat daarom een nichemarkt in binnen- en buitenland. Ook vergroot het de concurrentiepositie van deze Friese bedrijven door de uitbreiding van het productaanbod.

Het innovatieve project past binnen de provinciale ambities op het gebied van duurzame energie. De Friese inzet op duurzame energie draagt bij aan een beter leefmilieu: een schoon en gezond Fryslân! Een provincie die onafhankelijk is van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. En een provincie die streeft naar nieuwe innovatieve economische activiteiten, lagere woon- en transportlasten, een duurzaam imago en een betere ruimtelijke kwaliteit. Het programma Duurzame Energie loopt van 2009 tot en met 2011 en geeft een doorkijk naar 2020.


---- --