Gemeente Soest

.

De gemeente Soest wenst inzicht in uw woonwensen

11 maart

De gemeente Soest is geïnteressseerd in de woonwensen van de Soesters. Daarom neemt de gemeente deel aan het woononderzoek van de Rijksoverheid (WoON 2009). In 2009 voeren het CBS en het Ministerie van VROM het driejaarlijkse onderzoek uit naar de woningbehoefte en de woonomstandigheden van de Nederlandse bevolking.

Voor WoON 2009 wil het Rijk in de periode van 1 november 2008 tot 1 mei 2009 ongeveer 40.000 mensen enquêteren. Het Rijk, maar ook gemeenten en woningcorporaties gebruiken de informatie uit het onderzoek om hun activiteiten gericht in te zetten voor een aantrekkelijk woningaanbod, voor een prettige leefomgeving en een goed niveau van voorzieningen.

Tegen een vergoeding kan de gemeente meeliften met dit onderzoek. In plaats van 92 enquêtes in de gemeente worden er dan 600 uitgezet. Dit aantal is voldoende om uitspraken te doen voor de gehele Soester bevolking. Het onderzoek wordt eind 2009 afgerond.

Het laatste lokale woningbehoefteonderzoek is uitgevoerd in 1999, destijds ook als onderdeel van het landelijke onderzoek. Deze gegevens zijn gebruikt voor de woningmarktanalyse uit 2002 en 2006 en de Woonvisie 2007-2015. Door deelname aan WoON krijgt de gemeente zeer betrouwbare gegevens over de woonwensen van de Soesters. Bovendien zijn deze gegevens goed te vergelijken met landelijke en regionale trends.

De woningcorporatie Portaal Eemland participeert samen met de gemeente Soest in het WoON-onderzoek. Hierdoor komt de gemeente in aanmerking voor een stimuleringsbijdrage van 30%. De woningcorporatie en en de gemeente mogen daarna beide de gegevens gebruiken.

Het onderzoek valt of staat met de bereidheid van de inwoners om mee te werken aan dit onderzoek. Via een willekeurige selectie uit het bevolkingsregister zullen 1080 Soesters vanaf medio december 2008 benaderd worden voor een interview om uiteindelijk 600 enquêtes te krijgen. Dit gebeurt door het CBS en het Ministerie van VROM.

De interviews zullen zowel telefonisch, via het internet en thuis worden afgenomen. Het onderzoek zelf loopt tot 1 mei 2009. De resultaten worden eind 2009 bekend. Indien u een verzoek van het CBS ontvangt voor deelname, hoopt de gemeente dat u bereid bent uw mening te geven over uw woonwensen. Uw privacy wordt vanzelfsprekend in acht genomen, de resultaten van het onderzoek zijn daarom niet te herleiden tot specifieke personen.