Ingezonden persbericht


persbericht, 11 maart 2009

De 75 miljoen kilo puin wordt hergebruikt onder wegen en woningen

Groot sloopproject van start op Strijp R

In Eindhoven is ontwikkelende belegger Amvest gestart met de sloop van Strijp R, de 20 hectare grote beeldbuizenfabriek van Philips. De sloop van 20 fabrieksgebouwen levert 75 miljoen kilo gebroken puin op dat gebruikt zal worden voor de fundering van wegen en woningen. Het project is één van de grootste Nederlandse sloop- en recycleproject van dit moment.

Na uitgebreid bouw- en cultuurhistorisch onderzoek behoudt Amvest enkele waardevolle gebouwen en beeldbepalende elementen. Zij krijgen een nieuwe bestemming.

De ontwikkelaar gaat van de beeldbuisfabriek de woonwijk 'R' maken met maximaal 630 woningen. Zes van de twintig hectares zullen uit parken en groen bestaan. Op het bedrijventerrein staan veel bomen omdat Frits Philips wilde dat er elk seizoen iets in bloei zou staan. Amvest plant bovendien honderden nieuwe bomen aan zodat straks bijna een derde van 'R' beplant zal zijn met openbaar groen.

Eerste 110 woningen
De sloopwerkzaamheden zullen naar verwachting ruim een jaar in beslag nemen. Na afronding van de sloop op Strijp R wil Amvest meteen kunnen starten met de bouw van de eerste 110 woningen op 'R'. Het ontwerp van de wijk is tot stand gekomen in een open planproces en in nauw overleg met toekomstige huurders en kopers die werkzaam zijn in 'Brainport Eindhoven'.

Sloopomvang
De bruto inhoud van de te slopen gebouwen is 642.000 m3. Daarvan blijft na sloop 37.000 m3 sloopmateriaal over. Aangezien op Strijp R vrij zwaar is gebouwd met veel beton en ijzer levert de sloop naar verwachting meer dan 75.000 ton puin en 400 ton aan andere afvalstoffen op. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid wordt het puin ter plaatste gebroken. Van de 75 miljoen kilo puin wordt een groot deel op het terrein al hergebruikt als funderingsmateriaal voor wegen en woningen. De sloop wordt uitgevoerd door A. van Liempd Sloopbedrijven uit Sint Oedenrode. De sloopcoördinatie is in handen van Van Nielen Bouwmanagement te Eindhoven. Voorafgaand aan de sloop is er nauw overleg geweest met de buurt om eventuele overlast te beperken.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht