Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 11 maart 2009

Bijstandsgerechtigde krijgt premie bij schuldhulpverlening

Het college van B en W heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat bijstands-gerechtigden onvoldoende meewerken bij schuldhulpverlening. Er is gekozen voor een bonus-malus systeem. Het college wil bijstandsgerechtigden door een premie stimuleren een traject schuldhulpverlening te volgen en af te maken. Maar bij weigering van deelname aan een traject of het niet nakomen van gemaakte afspraken kan het college een maatregel opleggen.

De premie is uitsluitend bedoeld voor bijstandsgerechtigden. Een belangrijke reden hiervoor is dat trajectbegeleiding naar werk vaak pas succesvol is als de schuldproblemen zijn opgelost. De totale premie kan maximaal ¤ 1.200,-- bedragen. Het recht op een premie van ¤ 300,-- ontstaat na ondertekening van een plan van aanpak dat is opgesteld door Stadsring51. In dit plan staan afspraken en voorwaarden, bijvoorbeeld het aanvaarden van maatschappelijke hulpverlening of het verkopen van een auto. De overige ¤ 900,-- wordt alleen uitbetaald na het schuldenvrij afronden van een traject dat drie jaar of langer heeft geduurd. Voor trajecten die korter dan drie jaar duren geldt een premie naar rato van de duur van het project. Het recht op premie vervalt als de bijstandsgerechtigde nieuwe schulden maakt of fraudeert. Reeds betaalde premie kan dan worden teruggevorderd. Bijstandsgerechtigden kunnen één keer in aanmerking komen voor een premie Schuldhulpverlening. Het is niet de bedoeling dat cliënten steeds met nieuwe schulden bij Stadsring51 komen en daarvoor iedere keer een premie krijgen.

Maatregel
Wanneer niet of onvoldoende wordt meegewerkt aan een traject schuldhulpverlening kan een maatregel worden opgelegd. Dit kan alleen als redelijkerwijs aannemelijk is dat de schulden de uitstroom uit de uitkering naar werk belemmeren. Of als in een specifieke situatie de schulden ertoe leiden dat er een beroep op bijzondere bijstand wordt gedaan. Een maatregel is een soort boete die afhankelijk van de ernst van de zaak ¤ 150,-- of ¤ '¬ 300,-- kan bedragen.

Pilot
De regeling premie schuldhulpverlening is een pilot. Die gaat met terugwerkende kracht in op 1 januari 2008 en duurt tot 1 januari 2011. Daarna wordt op basis van de resultaten besloten of de regeling wordt voortgezet.

Noot voor de redactie,