Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nederlander kiest ondanks crisis vakantie in het buitenland Oproep staatssecretaris Heemskerk gericht aan dovemansoren

Nijmegen, 11 maart 2009 ­ De crisis is voor veel Nederlanders zeker geen reden om dit jaar niet op vakantie te gaan naar het buitenland. Dit is gebleken uit een onderzoek van vakantiebeoordeling website www.zoover.nl waarin 83 procent van de respondenten aangeeft zeker wel op vakantie te gaan naar het buitenland. Dit ondanks een verzoek van staatssecretaris Heemskerk om in eigen land de vakantie door te brengen. Ruim 4000 bezoekers reageerden op de stelling 'Door de crisis ga ik dit jaar met vakantie in Nederland'. Slechts vijf procent gaf een volmondig 'ja'.

Crisis geen goede reden
Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken kondigde vorige week aan dat Nederlanders de vakantie dit jaar in eigen land zouden moeten doorbrengen. Dit om de Nederlandse economie tegemoet te komen in tijden van de crisis. Dit zou ¤1,5 tot ¤2 miljard extra omzet opleveren aan uitbaters van hotels, campings en cafés. Maar uit het onderzoek van vakantiebeoordeling website Zoover.nl blijkt dat de Nederlander de crisis juist geen goed argument vindt om niet op vakantie naar het buitenland te gaan; 83 procent geeft aan juist wel de vakantie over de grens te boeken. Vooral het 'moeten' in de oproep van Heemskerk levert veel weerstand op gezien de vele reacties op de stelling. Van de in totaal 4000 respondenten die deelnamen aan het onderzoek geeft slechts vijf procent gehoor aan de oproep van de staatssecretaris, vier procent gaat altijd al op vakantie in Nederland en vijf procent gaat dit jaar helemaal niet op vakantie. Drie procent koos voor het antwoord 'Anders, namelijk..' en gaf verschillende argumenten. Zoals 'We beslissen op het laatst', 'Ik ga nooit op vakantie' en 'Ik ga juist dit jaar voor het eerst op vakantie'.

Merendeel wil zon
Respondenten die 'Gewoon naar het buitenland gaan' gaven uiteenlopende argumenten, zoals 'We gaan dit jaar zelfs drie keer, lekker voordelig', 'We willen zon, dus we gaan wederom naar het buitenland' en een groot aantal geeft aan zowel in Nederland als in het buitenland op vakantie te gaan. Ook gaven veel respondenten aan zich juist niet door de crisis beïnvloed te voelen; 'We gaan altijd naar het buitenland op vakantie en laten ons dit jaar echt niet door de crisis weerhouden'. De oproep van staatssecretaris Heemskerk lijkt tegen dovemansoren gericht en juist veel weerstand op te roepen. 'We bepalen toch zeker zelf wel waar we heen gaan?' en 'Ik laat zo'n staatssecretaris niet mijn vakantiebestemming bepalen'.

"Door de crisis ga ik dit jaar met vakantie in Nederland"

Ja, ik blijf nu in eigen land
5%
Nee, ik ga gewoon naar het buitenland
83%
Ik ga altijd al in Nederland op vakantie
4%
Ik ga dit jaar helemaal niet op vakantie
5%
Anders, namelijk ...
3%

Over Zoover.nl
www.Zoover.nl is een onafhankelijke en gratis vakantiewebsite waarop vakantiebestemmingen en accommodaties zoals hotels, appartementen, vakantieparken en campings worden beoordeeld. Zoover is naast Nederland ook actief in België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Groot-Brittannië, Polen en Turkije. Door reizigers, voor reizigers. Daarnaast is direct te zien waar een accommodatie kan worden geboekt en kunnen er vakantiefoto's en -video's worden toegevoegd. Verder wordt er tweewekelijks een digitale nieuwsbrief verstuurd met daarin meningen en tips van bezoekers, uitgelichte foto's, video's en nog veel meer.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

USP Marketing PR
Contactpersoon Tessa aan de Stegge/ Renske Karel Telefoon 020 4232882
E-mail zoover@usp.nl

Zoover
Contactpersoon Rob Driessen / Bruno van de Laar Telefoon 088 87 86 850
E-mail r.driessen@zoover.nl / b.vandelaar@zoover.nl