Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 11 maart 2009

Ontwerpers in de dop presenteren maquette Hogewegzone

Veel jongeren hebben meegedacht over stedenbouwkundig ontwerp

Jongeren hebben meegedacht over het ontwerp van de Hogewegzone in Amersfoort. Gisteravond hebben leerlingen van het Meridiaan College Stromenland een maquette van de ontwerpen overhandigd aan wethouder Jelle Hekman van Amersfoort Vernieuwt en Koos Koolstra, directeur van de Alliantie Eemvallei.

Het op deze schaal betrekken van jongeren bij het stedelijk ontwerp van een woonwijk is uniek. Ruim tweeëntwintig scholieren hebben maquettes ontworpen. Daarnaast hebben elf jongeren tussen 16 en 22 jaar gediscussieerd over de nieuwe wijk. Dit hebben ze gedaan aan de hand van referentiebeelden. Ook zijn jongeren van Young Vision betrokken. De ideeën van de jongeren worden zoveel mogelijk verwerkt in het stedenbouwkundig ontwerp van de Hogewegzone.

Bijzondere ideeën
Jongeren gebruiken de openbare ruimte intensief. Voor hen biedt het de mogelijkheid om te chillen, zien en gezien te worden. De Amersfoortse jongeren die zijn geconsulteerd, willen in het nieuwe gebied een eigen plek met een afdakje. Ook hechten ze veel belang aan het gebruik van kleur en objecten met een strakke vormgeving die uitdagen tot spelen. Ze vinden gebruik van verschillen in hoogte en laagte prettig. Daarnaast willen ze een vissteiger aan het Valleikanaal.

Noud de Vreeze, stadsarchitect
'Dit is fantastisch, jongeren die mee ontwerpen. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met serieuze belangstelling krijgen voor je omgeving waar je in woont'.

Hogewegzone ondergaat verandering
De Hogewegzone ondergaat over een aantal jaren een complete verandering. Er komen onder andere nieuwe woningen. In het gebied komt ook een zwembad en een sporthal. In het najaar 2008 heeft de gemeenteraad gekozen voor het Groene Poortmodel. Dit model wordt de komende maanden uitgewerkt in een stedenbouwkundig plan.

Boek met plannen
De wensen van de jongeren en andere doelgroepen worden gepubliceerd in het boekje: 'Hoe staat het met de plannen voor de Hogewegzone'? Dit boekje verschijnt volgende week en is dan te downloaden via www.amersfoortvernieuwt.nl of af te halen in de Informatiewinkel in de Observant.

Noot voor de redactie,