Gemeente Franekeradeel


P E R S B E R I C H T

Franeker, 3 maart 2009

WADDENGLAS start met realisatie 1e fase

Nu het Bestemmingsplan "Sexbierum - Uitbreiding glastuinbouw" door Gedeputeerde Staten is goedgekeurd, kan worden gestart met realisatie van de 1e fase van het project WADDENGLAS. Onder de naam WADDENGLAS wordt in de gemeente Franekeradeel een nieuw glastuinbouwgebied van ongeveer 200 ha ontwikkeld. Op 11 maart wordt gestart met het bouwrijp maken van de grond.

Het nieuwe complex sluit aan bij het bestaande glastuinbouwgebied en ligt ten zuiden van het dorp Sexbierum. De ontwikkelende partijen zijn de provincie Fryslân, de gemeente Franekeradeel en de Dienst Landelijk Gebied van het ministerie van LNV. Het plan moet een economische impuls geven aan de regio. Hiermee kan het bruto regionale product jaarlijks met ¤ 30 miljoen toenemen. De toename van de werkgelegenheid wordt geschat op 750 tot 1100 arbeidsplaatsen.

WADDENGLAS wordt een kassencomplex met een unieke landschappelijke inpassing, ruime waterberging, een goede ontsluiting naar de A31 en een verkaveling die met de tuinders is afgestemd. Duurzaamheid krijgt in het plan ruime aandacht. Zo is momenteel een project voor aardwarmte in uitvoering. Het plan heeft een breed maatschappelijk draagvlak.

De voorbereidingen voor WADDENGLAS zijn in een relatief korte tijd van twee jaar afgerond. Zo zijn de Milieu Effect Rapportage, de Streekplan-herziening, het Bestemmingsplan en de voorbereiding op de werkuitvoering afgerond. Allerlei onderzoeken zoals de waterhuishouding, ecologie, archeologie en riolering liggen hieraan ten grondslag.

In de komende maanden wordt het grondwerk voor het bouwrijp maken van de 1e fase uitgevoerd. Direct daarna zal het civieltechnische werk worden opgepakt.