Ingezonden persbericht


Johan Cruyff University ontvangt 'bijzonder kwaliteitskenmerk' van NVAO

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft een ´bijzonder kwaliteitskenmerk´ toegekend aan de Johan Cruyff University (JCU) in Amsterdam. Het facet ´Topsportgerichtheid´ van de studie is als excellent beoordeeld. Het is voor het eerst dat een HBO-opleiding op dit facet een bijzonder kwaliteitskenmerk krijgt toegekend. De JCU is onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam, domein Economie en Management/HES, en het Johan Cruyff Institute for Sport Studies.

Volgens het rapport van de NVAO onderscheidt de JCU zich in het aanbod aan faciliteiten voor topsporters en "heeft zij de doelstellingen van de opleiding afgestemd op sport, met name op strategisch sportmanagement, communicatie en PR en financieel management. Ook richt de opleiding zich specifiek op de bijzondere doelgroep van topsporters. Daarmee is de opleiding uniek in Nederland."

Ook is de wijze waarop het onderwijs en de begeleiding zijn afgestemd op de behoeften van de topsporters (inhoud opleiding, didactisch-methodisch-concept, begeleiding) als goed beoordeeld. De NVAO stelt dat "dit beeld wordt bevestigd door de sportende studenten, die enthousiast zijn over de flexibiliteit en de bijzondere faciliteiten van de opleiding, waardoor ze in staat zijn topsportcarriëre en studie goed met elkaar te combineren." Een ander opvallend feit uit het rapport is dat het rendement (van afstuderen) van de JCU het hoogste is van alle Commerciële Economie-opleidingen in Nederland.

10 jarig jubileum
Het kwaliteitskenmerk geeft het tienjarig jubileum van de JCU een gouden randje. Johan Cruijff is zeer verheugd dat de JCU het bijzonder kwaliteitskenmerk toegekend krijgt: "Na 10 jaar hard werk voor de sporters - en inmiddels afgestudeerde sporters - zijn wij ontzettend blij met de erkenning van de kwaliteit van ons werk."

Het bijzonder kenmerk bevestigt dat de bijdrage die de JCU levert aan de ontwikkeling en professionalisering van de sport op een goed verantwoorde wijze plaats vindt. De excellente beoordeling van het facet 'Topsportgerichtheid' is ook een blijk van waardering voor het docententeam, dat zich met enthousiasme inzet voor de topsporters op de opleiding.

Sinds 1999 biedt de JCU topsporters de mogelijkheid om topsportcarrière en studie te combineren. Topsporters kunnen aan de JCU onder intensieve begeleiding een op sport gerichte voltijdse variant van de HBO-opleiding Commerciële Economie volgen.

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie is bij wet belast met de accreditatie van alle bestaande bachelor- en masteropleidingen in het hoger onderwijs in Nederland. Accreditatie is "het verlenen van een keurmerk dat aangeeft dat aan bepaalde maatstaven is voldaan". De accreditatiekaders bieden hogeronderwijsopleidingen ook de mogelijkheid om zich te laten beoordelen op bijzondere kwaliteitskenmerken om zich ten opzichte van elkaar te onderscheiden. De NVAO kent een bijzonder kwaliteitskenmerk toe wanneer een facet overtuigend excellent scoort.

// Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht