Ministerie van Financiën

2,5 miljoen aangiften binnen; sinds 1 maart 85 % met proef vooringevulde aangifte

Nieuwsbericht | 11-03-2009

Ongeveer 2,5 miljoen mensen hebben tot dusver hun belastingaangifte ingediend. Sinds de proef met de voorafingevulde aangifte (VIA) op 1 maart van start is gegaan, kiest rond 85 % van de mensen ervoor deel te nemen aan deze pilot met het gebruik van de vooringevulde gegevens.

Tot dusver hebben bijna 800.000 mensen dat gedaan. Voor deze proef heeft de Belastingdienst een aantal gegevens zoals naam, adres en woonplaats, burgerservicenummer, loon van diverse werkgevers en de WOZ-waarde van de woning vooraf ingevuld op basis van de eerder dit jaar beschikbare informatie. Belastingplichtigen kunnen deze informatie met behulp van hun DigiD downloaden, controleren en waar nodig verder aanvullen.

Voor 1 april indienen is voor 1 juli bericht

In totaal moeten zo'n 9 miljoen mensen dit jaar aangifte inkomstenbelasting doen. Wie voor 1 april zijn aangifte indient, krijgt voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Het merendeel van de aangevers krijgt geld terug van de fiscus.

Belastingtelefoon

De Belastingtelefoon is in verband met de drukte in maart ook op vrijdagavond tot 20.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur opengesteld. Per dag komen er nu zo'n 70.000 telefoontjes over de aangifte binnen. Het merendeel gaat over de aftrekbaarheid van de zorgpremie en de peildatum van de WOZ-waarde.

Relatief weinig vragen over de VIA

Slechts 2,7 procent van de vragen aan de Belastingtelefoon gaat over de voorafingevulde aangifte. Deze vragen zijn meestal technisch van aard en gaan over het downloaden van de gegevens.

Onjuist aangeleverde gegevens

In enkele gevallen heeft de Belastingdienst onjuiste looninformatie van werkgevers ontvangen. Wie daarover de Belastingtelefoon belt, krijgt het advies om in een dergelijk geval de bedragen van de jaaropgave in de aangifte op te nemen. Daarnaast zijn er enkele telefoontjes binnengekomen over de onjuiste toepassing van de WOZ-waarde in box III. Bellers krijgen in dat geval het advies om deze gegevens zelf aan te passen.

Evaluatie

De informatie uit de telefoontjes van belastingplichtigen zal worden gebruikt in de evaluatie van de proef met de voorafingevulde aangifte.