Militair expert Martin van Creveld geeft lezing over oorlogscultuur


NIJMEGEN, 20090129 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en LUX organiseren een lezing door Martin van Creveld, Israëlische autoriteit op het gebied van militaire geschiedenis en strategie.Van Creveld staat bekend om zijn tegendraadse opvattingen. Zo stelt hij: `de werkelijke reden dat er oorlog bestaat, is dat mannen van oorlog houden en vrouwen van krijgers'. De lezing vindt plaats op woensdag 11 maart 2009 van 20.00 - 22.00 uur in LUX, Mariënburg 38-39 te Nijmegen. Lezing en discussie zijn in het Engels. De toegang is gratis. www.ru.nl/sp/creveld

Volgens Van Creveld is oorlog niet alleen een instrument van de politiek, maar ook een doel in zichzelf. Wat is de achtergrond van de wereldwijde fascinatie voor oorlog? Is het streven naar wereldvrede gedoemd te mislukken? Zijn er verschillen tussen landen wat betreft oorlogscultuur? En wat betekent dat voor de mogelijkheden voor vrede in bepaalde oorlogsgebieden, zoals Irak of Afghanistan?

Oorlog is veel méér dan de rationele inzet van militaire middelen om politieke doelen te bereiken, zo betoogt de bekende historicus Martin van Creveld in zijn nieuwste boek Oorlogscultuur. Ze is fascinerend omdat zij gevaarlijk is - oorlog heeft zelfs een seksuele aantrekkingskracht.
Hoezeer het ook te betreuren valt, oorlogen zijn onlosmakelijk verbonden met de menselijke geschiedenis. Rond de oorlog heeft altijd al een speciale cultuur bestaan. Die cultuur kent haar eigen wetten, tradities, rituelen, ceremonies, muziek, literatuur en gedenktekens.

Prof. Martin van Creveld is hoogleraar aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Hij schreef achttien boeken die zijn vertaald in veel talen.
Drs. Leon Wecke, wetenschappelijk medewerker aan het CICAM van de Radboud Universiteit Nijmegen en prof.dr. Mient Jan Faber, voormalig secretaris van het IKV en hoogleraar Human Security in War Situations aan de VU reageren op de lezing van Van Creveld. Drs. Rob Verhofstad, hoofd internationalisering aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen, is gespreksleider.

Deze lezing is onderdeel van de reeks Global-debatten.

Aanmelding via de kassa van LUX 0900 - 5894636
Meer informatie op www.ru.nl/sp/creveld





Soeterbeeck Programma