Nieuwe film over Vincent van Gogh in première


Vincent van Gogh, een zaaier in Etten

ETTEN-LEUR, 20090311 -- Op 27 maart gaat in Etten-Leur een nieuwe film over Vincent van Gogh in premiere. De film toont aan hoe belangrijk Vincent´s Ettense periode is geweest voor zijn verdere leven.

De jonge Vincent van Gogh had in Londen, Parijs, Amsterdam en Brussel gewoond. Hij was net 28 jaar, mislukt als kunsthandelaar, als prediker en zendeling. Zonder ook maar 1 cent op zak arriveerde hij in april 1881 in Etten (tegenwoordig beter bekend als Etten-Leur).

Hier was zijn vader, Theodorus van Gogh, dominee van de kleine protestantse gemeente. Vincent had de religie de rug toegekeerd, waardoor de relatie met zijn vader slecht was. Terwijl dominee Van Gogh zieltjes probeerde te winnen voor zijn geloof, werd de 28-jarige Vincent in Etten in beslag genomen door het feit dat hij kunstenaar wilde worden. En wie had ooit gedacht dat hij een van de beroemdste kunstenaars ter wereld zou worden? Etten betekende voor Vincent een vruchtbaar begin van zijn kunstenaarschap. Hier in Etten ontdekte hij zijn talenten.

Reden voor de Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur om een film te laten maken waarin Van Gogh´s Ettense periode wordt belicht. In de ca. 25 minuten durende film wordt aangetoond hoe belangrijk de periode april 1881-december 1881 (de periode waarin hij in Etten woonde en werkte) is geweest voor zijn verdere carrière. De film is gemaakt op basis van een grootscheeps onderzoek, uitgevoerd door Ron Dirven (directeur Van GoghHuis Zundert) en kunsthistoricus Rebecca Nelemans. Realisering van de film is mogelijk gemaakt dankzij de Rabobank West-Brabant Noord en de Provincie Noord Brabant. Productie - Eclipse AV-producties, Scenario - Roland van den Bergh, Regie - Vincent Oudendijk.

De film ´Vincent van Gogh, een zaaier in Etten´, gaat op 27 maart in première in Bioscoop Cine-Service in Etten-Leur. Wij nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Aanvang 15.30 uur. Aanmelden.

De hoofdrol in de film wordt gespeeld door Jochum ten Haaf. Ten Haaf kreeg bekendheid door zijn rol als Vincent van Gogh in de Britse theaterproductie ´Vincent in Brixton´. In 2002 werd hij dan ook genomineerd voor een Londen Evening Standard Theather Award voor beste nieuwkomer. Regisseur Gore Verbinski was zo onder de indruk van ten Haaf dat hij hem een rol wou aanbieden in de film Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, wat uiteindelijk niet doorging bij gebrek aan een werkvergunning. Ook was ten Haaf een voorname kandidaat voor de rol van Silas in The Da-Vinci Code, maar de rol ging naar Paul Bettany.
In 2003 speelde hij een kleine rol als koning-stadhouder Willem III in de Britse mini-serie Charles II, Power & Passion en daarna in de Europese Suitcase Trilogy. In Nederland werd hij ook opgemerkt, hij startte voornamelijk in kleine rollen, maar werkt langzaam aan een carrière in binnen- en buitenland. Zijn grootste rol tot nu toe in Nederland, is die van paalzitter Taeke in de film De Sportman van de Eeuw. Ook speelde hij in de filmhit Zomerhitte en op dit moment in de tv-serie Vuurzee.
Na de première van de Etten-Leurse film in de bioscoop zal ´vincent van Gogh, een zaaier in Etten´ te zien zijn in het Vincent van Gogh Informatiecentrum, Markt 4 Etten-Leur. De film première maakt deel uit van het evenement ´Van Gogh Leeft!, Kunst 10-daagse Etten-Leur, waarmee deze bruisende Westbrabantse plaats zich de komende jaren nadrukkelijker op de kaart wil zetten als Van Gogh-gemeente.
Alle informatie staat op www.vincentvangoghinetten.nl





Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur