Gemeente Leidschendam-Voorburg


Veiligheid

Inloopbijeenkomst rotonde Laan van Nieuw Oosteinde

2 maart 2009 - De gemeente Leidschendam-Voorburg is van plan een verkeersveilige rotonde te maken op de kruising van de Laan van Nieuw Oosteinde met de Potgieterlaan/Van Arembergelaan. Belangstellenden kunnen woensdag 11 maart tussen 14.00 en 21.00 uur het voorlopige ontwerp voor deze rotonde bekijken. Deze inloopbijeenkomst vindt plaats in wijkcentrum De Driesprong aan de Van Faukenbergestraat in Voorburg.

Wensen omwonenden
Het basisontwerp bestaat uit een rotonde met vrij liggende fietspaden. De gemeente heeft de omwonenden uitgenodigd om ideeën, wensen, opmerkingen en suggesties voor de rotonde in te dienen. De ontwerper van de gemeente vult voor woensdag 11 maart het basisontwerp aan met de meest levende wensen en overige goede ideeën van omwonenden. Tijdens de inloopbijeenkomst zijn deskundigen van de gemeente aanwezig om tekst en uitleg te geven en de reacties te peilen. Belangstellenden zijn van harte welkom en kunnen binnenlopen op het tijdstip dat hen het beste uitkomt.

Ontwikkelingen
De gemeente was in 1992 al van plan om op de kruising van de Laan van Nieuw Oosteinde met de Potgieterlaan/Van Arembergelaan een rotonde te realiseren. Het ging toen om een rotonde met zogeheten fietssuggestiestroken. Dit plan stuitte toen op weerstand. Het verkeersaanbod op de Laan van Nieuw Oosteinde is sindsdien sterk veranderd. Daarnaast is Duurzaam Veilig geïntroduceerd, met landelijke richtlijnen ter bevordering van de verkeersveiligheid. Het gemeentelijke Verkeers- en Vervoerplan (VVP) uit 2003 geeft aan dat een rotonde op deze kruising gewenst is.

Rotonde meest verkeersveilig
Na het tragische ongeval bij de Prins van Lignestraat in 2007 is de verkeersveiligheid op de Laan van Nieuw Oosteinde nader onderzocht. Deze onderzoeken hebben al geleid tot een aantal fysieke maatregelen. De onderzoekers adviseerden ook dat een rotonde de verkeersveiligheid op deze kruising vergroot. Daarom besloten burgemeester en wethouders begin vorig jaar om de rotonde met voorrang aan te leggen. De gemeenteraad heeft hiervoor bij de Voorjaarsnota 2008 geld beschikbaar gesteld. De aanleg van de rotonde gaat vermoedelijk dit jaar nog van start.