Gemeente Vlaardingen


Diverse activiteiten rondom uitreiking Geuzenpenning

04 maart 2009

Rondom de uitreiking van de Geuzenpenningen zijn diverse activiteiten georganiseerd. Zo zijn vertegenwoordigers van B'Tselem en Al-Haq op woensdag 11 maart te gast in het Verzetsmuseum Amsterdam voor een debatbijeenkomst. Aanvang: 14.00 uur, de toegang is gratis. Reserveren is gewenst, per telefoon 020 620 25 35, als het museum geopend, is of via e-mail: info@verzetsmuseum.org.

Bekroonde documentaire naar scholieren
Stichting Geuzenverzet 1940-1945 heeft dvds van de bekroonde Palestijnse documentaire Memory of the Cactus verspreid op de scholen die jaarlijks aandacht besteden aan de Geuzenpenning. Het gaat om het College VOS uit Vlaardingen, Scholengemeenschap Spieringshoek uit Schiedam, het Christelijk Lyceum Delft, het Geuzencollege uit Vlaardingen en Basisschool De Hoeksteen uit Vlaardingen. De scholieren kunnen zich door het bekijken van de film extra voorbereiden op hun ontmoeting en gedachtewisseling met de laureaten op vrijdagochtend 13 maart.

'Memory of the Cactus'
Al-Haq brachtt in 2008 Memory of the Cactus uit. In de film staan drie Palestijnse dorpen centraal in de Latroun-enclave op de Westelijke Jordaanoever. De dorpen werden met de grond gelijkgemaakt toen Israël ruim vier decennia geleden het gebied bezette. De inwoners van de dorpen zijn tot op heden ontheemd en mogen daar niet terugkeren, terwijl Israëlische burgers op diezelfde plek, het Canada Park van het Joodse Nationale Fonds, nu genieten van barbecues en picknicks, onbewust van de misdaden die daar uit hun naam zijn gepleegd. De film ontving internationale erkenning met vertoningen over de hele wereld, onder andere in Canada, Groot-Brittannië, Ierland, Australië en de Verenigde Arabische Emiraten waar de film de prijs voor de beste documentaire won op het Dubai International Film Festival.

Overigens verspreidt Stichting Geuzenverzet 1940-1945 binnenkort meer dvds van Memory of the Cactus, op alle middelbare scholen in de Waterweg-regio.

The Heart of Jenin te zien in Vlaardingen
Platform Ander Vlaardingen organiseert vrijdagavond 13 maart een vertoning van de film The Heart of Jenin in de filmzaal van Vele Vlaardingers, Een Huis aan de Floris de Vijfdelaan in Vlaardingen. In de film is te zien dat een Palestijnse jongen door Israeliërs wordt neergeschoten. Zijn vader stelt zijn organen beschikbaar aan zes Israëlische jongens om hun levens te redden. Voor even stijgt dit menselijk gebaar van vrede uit boven het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Na afloop is er een nagesprek. Aanvang 20.00 uur, de toegang is gratis.

13 maart in teken van Geuzenverzet en Geuzenpenning Vrijdag 13 maart start de herdenking van het Geuzenverzet om 13.00 uur met een plechtigheid in de Bethelkerk, gevolgd door een herdenking om 13.35 uur bij het Geuzengraf op begraafplaats Emaus, met het leggen van kransen en bloemen en een minuut stilte. Hierna gaat een stille tocht van het Geuzengraf naar de Markt. Op de Markt start om 14.10 uur een herdenking bij het Geuzenmonument, waarna om 15.00 in de Grote Kerk de Geuzenpenning wordt uitgereikt. De uitreiking is alleen toegankelijk voor genodigden.

Theater en gedicht
Het College Vos uit Vlaardingen heeft het Geuzenmonument op de Markt geadopteerd. Leerlingen verzorgen de performance voorafgaand aan de kranslegging bij het Geuzenmonument. Het optreden staat in het teken van de Geuzen en de laureaten van dit jaar, om het verleden met het heden te verbinden. Leerlingen van de brugklassen van het College Vos deden ook dit jaar weer mee aan de jaarlijkse poëziewedstrijd over de Geuzenpenning. De winnares is Noeni van der Linden met Vertrouw op het leven. Zij draagt tijdens de uitreikingsplechtigheid in de Grote Kerk haar gedicht voor.

Uitreiking op televisie
Vlaardingers kunnen de herdenking op de Markt en de uitreiking van de Geuzenpenning tussen 14.10 en 16.00 uur live volgen op Vlaardingen TV (kanaal 67+). Vanaf 18 maart volgt een week lang op het hele uur een samenvattende reportage. Het Schiedamse LOOK TV zendt een week lang een compilatie van de uitreiking uit.