Gemeente Tilburg

Urban Spaces over toekomst grote steden Brabant

Internationale conferentie start op 11 maart in Tilburg.

Op 11, 12 en 13 maart 2009 organiseert Bureau Cultuurmakelaar Tilburg voor de tweede keer Urban Spaces. Deze internationale conferentie zet een eerste stap naar de toekomst van de vijf grote steden in Noord-Brabant (Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch en Tilburg) en levert een bijdrage aan de kandidaatstelling van BrabantStad als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018.

Na de eerste succesvolle Urban Spaces in 2007, organiseert Bureau Cultuurmakelaar nu een vervolgconferentie over de toekomst van de grote steden in Brabant. Mike Phillips (adviseur Tate Britain en adviseur van de stad Sibiu bij zijn succesvolle kandidatuur als Europese Culturele Hoofdstad) is ook dit keer gevraagd als inhoudelijk adviseur. De focus van deze conferentie is iets anders vergeleken met die van 2007. De wens van BrabantStad zich kandidaat te stellen als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 speelt een belangrijke rol in het programma.

Ruim 200 deelnemers hebben zich aangemeld, van locale en regionale politici, tot stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, medewerkers van culturele instellingen en studenten en medewerkers van universiteiten en hogescholen. Vragen die tijdens het driedaagse congres aan de orde zullen komen, zijn: Wordt BrabantStad één grote metropool met vijf verschillende centra? Waarin onderscheidt het zich van vergelijkbare stedenclusters? Hoe komen we tot een moderne, innovatieve metropool met oog voor haar toekomstige bewoners? Wat zijn de gevolgen voor het stedelijke landschap en de groene ruimten? Welke rol kan of moét cultuur spelen in dit proces? Het antwoord wordt gegeven door een aantal vooraanstaande sprekers dat Bureau Cultuurmakelaar voor dit congres naar Tilburg heeft weten te halen: Franco Bianchini (hoogleraar cultureel beleid en ruimtelijke ordening), Ken Worpole (lid van de Britse regeringscommissie stedelijke groene ruimten) en Christian Radu (adviseur voor Cordóba, kandidaat voor Culturele Hoofdstad in in 2016).

Meer informatie
Urban Spaces vindt op 11, 12 en 13 maart 2009 plaats in Stadskantoor 1(Raadzaal) van de gemeente Tilburg. Meer informatie over Urban Spaces, inclusief en programma en overzicht van sprekers, is te vinden op www.bureaucultuurmakelaar.nl/urbanspaces