Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 058 HZ
Datum: 9 maart 2009

Fries Jeugd Parlement op 11, 12 en 13 maart 2009

Leeuwarden - Op 11, 12 en 13 maart a.s. organiseert de provincie Fryslân voor de achttiende keer het Fries Jeugd Parlement (FJP). Negen scholen uit de hele provincie doen mee, elke school is vertegenwoordigd door een groep leerlingen in de leeftijd van vijftien tot en met achttien jaar. Elke school vormt een politieke partij. De 'statenleden' hebben twee dagen de tijd om plannen te maken, deze worden op vrijdag 13 maart voorgelegd aan het 'parlement'. Het FJP heeft E 2500,- te verdelen.

Doel van het FJP is om jongeren te laten ondervinden hoe het is om statenlid te zijn en om inzicht te krijgen in de provinciale politiek. In drie dagen worden daarom de Staten nagespeeld. Op de eerste twee dagen maken de verschillende commissies plannen en ze leggen deze plannen op de laatste voor aan het FJP.

De volgende 10 scholen doen mee aan het FJP:


* CSG Comenius, Leeuwarden.

* Piter Jelles Montessori, Leeuwarden.

* Piter Jelles Aldlân, Leeuwarden.

* RSG Magister Alvinus, Sneek.

* OSG Singelland, Drachten.

* Stellingwerf College, Oosterwolde.

* Lauwers College, Buitenpost.

* OSG Sevenwolden, Heerenveen.

* Dockinga College, Dokkum.

De leerlingen van de negen scholen zijn lid van één van de volgende commissies: Welzijn en Zorg, Milieu, Natuur en Landschap, Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting, Openbare Orde en Veiligheid, Cultureel Fryslân, Economische zaken, Verkeer en Vervoer en Recreatie, Toerisme en Sport.

Daarnaast is een persgroep die elke een krant maken met o.a. verslagen en interviews.

In 2008 is naar aanleiding van een voorstel van het Fries Jeugd Parlement 2008 een filmpje gemaakt om jongeren te wijzen op alcoholmisbruik met de titel "Zuip je niet klem, stap op tijd op de rem". Dit filmje is eind 2008/begin 2009 80 keer uitgezonden op Omrop Fryslân.

Het programma voor het FJP 2009


- Woensdag 11 maart.
Om 8.45 uur vindt de officiële opening en overdracht van de voorzittershamer plaats door gedeputeerde Tineke Schokker-Strampel aan de algemeen voorzitters van het FJP Bart van Bruggen, van het RSG Magister Alvinus en Anne Spaa van het Stellingwerfcollege.


- Donderdag 12 maart.
Deze gehele dag zullen de commissies bezig zijn met het bedenken van plannen.


- Vrijdag 13 maart.
Deze dag staat in het teken van de Algemene Vergadering. Tijdens de vergadering wordt gediscussieerd over de gemaakte plannen. Deze vergadering vindt plaats in de Statenzaal van het Provinciehuis en is openbaar.

Om 16.30 uur zal gedeputeerde Tineke Schokker-Strampel het Fries Jeugd Parlement afsluiten.

U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de Algemene Vergadering van het Fries Jeugd Parlement, op vrijdag 13 maart van 09.00 tot 16.30 uur.

---- --