Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

'Het geheugen' van Berkelland nu ook op www.achterhoeksarchief.nl

Afgelopen periode zijn 14.999 dossiers van de voormalige gemeente Ruurlo toegevoegd aan de internetinventarisatie van het Achterhoeks Archief. Dit Archief is ingesteld door de Oost-Gelderse gemeenten en heeft drie taken: archieven bewaren, toegankelijk maken en beschikbaar stellen als ze worden opgevraagd. Dat geldt ook voor de archieven van de oude gemeenten Borculo, Ruurlo, Eibergen en Neede, nu gemeente Berkelland. De oude archieven van de gemeenten in de regio Achterhoek worden al 30 jaar beheerd door het Achterhoeks Archief (streekarchivariaat).

Ruurlo

Van de archieven en documentatiecollecties worden inventarissen gemaakt. Dat zijn beschrijvingen van de bestanddelen waaruit een archief of collectie bestaat. Deze inventarissen zijn via het internet te raadplegen op: www.achterhoeksarchief.nl.

De laatste grote toevoeging aan de internetinventarissen zijn 14.999 dossiers van de gemeente Ruurlo uit de periode 1945-1979. Behalve gemeentearchieven zijn ook inventarissen van kerkgenootschappen, verenigingen en bedrijven te raadplegen. De site geeft ook toegang tot de digitale beeldbank (foto's), die vooral wat de gemeente Eibergen betreft rijkelijk gevuld is. En voor onderzoekers van familiestambomen zijn er onder het hoofdstuk `Bevolkingsregister' de indexen van de bevolkingsregisters 1825-1939 (duizenden vermeldingen van inwoners) te vinden.

Hoe zoeken op www.achterhoeksarchief.nl?

Op de website www.achterhoeksarchief.nl klikt u op `Onderzoek' en vervolgens op `Zoeken in inventarissen'. Typ vervolgens (bijvoorbeeld) `gemeentebestuur Ruurlo' en maak een keuze uit de inventarissen. Een uitklapmenu toont de structuur van de archieven. Door het aanklikken van de rubrieken ziet u de beschrijvingen.

Bezoek studiezaal voor bekijken documenten

De inventarissen kunt u via de website bekijken. Als u de originele documenten wilt raadplegen, dan moet u de studiezaal van het Achterhoeks Archief aan de Louise de Colignystraat 11a in Doetinchem bezoeken. Aan het raadplegen van documenten zijn geen kosten verbonden. Voor inlichtingen kunt u bellen met telefoonnummer: 0314-377171. Voor het bekijken van documenten kunt u in Doetinchem terecht op dinsdag van 9.00 -16.30 uur (september tot en mei, van 9.00 tot 21.00 uur), woensdag en vrijdag van 9.00 tot en met 16.30 uur en donderdags van 13.30 tot 16.30 uur.

Het geheugen

Het Achterhoeks Archief is te beschouwen als een belangrijk deel van het geheugen van de streek. Een geheugen dat door het in bewaring nemen van historisch waardevolle archieven en collecties steeds verder wordt uitgebreid.

Mutatiedatum 11/03/2009