Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Raadsbesluit onder de loep: Centrale huisvesting

Onlangs heeft een meerderheid van de gemeenteraad besloten om 15,2 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de uitbreiding van het gemeentehuis in Borculo. Er komt een sobere uitbreiding van de kantoorruimte. Op die manier kunnen alle gemeentelijke diensten, uitgezonderd de buitendienst, centraal gehuisvest worden.

Daarnaast is er drie ton beschikbaar gesteld voor warmte en koude opslag. Hierdoor kunnen de gebouwen duurzaam verwarmd en gekoeld worden. De partijen verschillen van mening. CDA, PvdA en VVD waren voor het voorstel om totaal 15,5 miljoen euro beschikbaar te stellen. GemeenteBelangen, D66 en GroenLinks tegen.

Hieronder leest u de opvattingen van de partijen.

Gemeentebelangen

De gemeentelijke organisatie zoveel mogelijk op één plek, dus centraal, maar dan met wat (financieel) mogelijk is. Gemeentebelangen is van mening dat een bepaalde afdeling gebruik kan blijven maken van Villa Smits in Eibergen. Dan was een kleinere aanbouw meer dan genoeg geweest. En kosten minder hoog dan nu begroot.

Om de kosten te dekken, is uitgegaan van de verkoop van gemeentelijke panden. Dat is niet realistisch voorgeschoteld. En al helemaal niet in deze crisistijd.

Ook zijn niet alle werkelijke kosten meegenomen (inrichting van de omgeving en aanleg van parkeerplaatsen), zodat er op voorhand al een verkeerd beeld ontstaat.

VVD

VVD-standpunt: overschrijding krediet is onbespreekbaar!!

Het besluit was feitelijk genomen in de raadsvergadering van 27 mei 2008. Ook het extra krediet voor de warmte/koude opslag mocht als gerechtvaardigd beschouwd worden. Eigenlijk een gelopen race.

De VVD-fractie vond dat gedane toezegging wat betreft "behoud karakteristieke architectonische kenmerken van oude bouw" bewust niet behandeld was. Het bleek, dat hier definitief geen gevolg aan gegeven werd. Hoezo toezegging?!

Een amendement - om continue invloed en inzicht te krijgen op de gehele financiële situatie gedurende het nieuwbouwproces - werd niet aangenomen.

De woorden van de wethouder werden (zeker) door de coalitiepartijen als extreme zekerheidsgarantie ervaren.

PvdA

De PvdA en de centrale huisvesting. De PvdA heeft in haar verkiezingsprogramma Berkelland 2005-2010 al gesteld dat zij vindt dat "binnen 4 jaar na de herindeling de gemeentelijke diensten onder één dak gehuisvest moeten zijn".

In het eerste coalitieprogramma ( CDA-PvdA-VVD) is dit al opgenomen. Wij hebben ook vanaf het allereerste begin gepleit voor een sober gebouw. Om al deze redenen zijn wij blij dat nu een daadwerkelijk begin gemaakt kan worden met realisatie van dat sobere gebouw. Wij blijven de (financiële) ontwikkelingen op de voet volgen, maar doen dat met vertrouwen in de berekeningen van het college.

GroenLinks

Géén nieuw gemeentehuis! Eerst het huishoudboekje op orde. Dat zegt GroenLinks! De nieuwbouw kent ook nogal wat losse eindjes. De huidige panden moeten nog worden verkocht, waaronder Villa Smits. Daarover moet nota bene discussie nog worden gevoerd.

Gespaard geld voor meubilair en achterstallig onderhoud in Borculo blijkt er toch niet te zijn. Dat kan altijd nog uit de post onvoorzien, aldus het college. Zo doet GroenLinks liever geen zaken.

Efficiënter en effectiever werken kan door het anders inrichten van de organisatie, werkprocessen kritisch bekijken en telewerken. CDA, PvdA en VVD vinden kritisch zijn niet zo belangrijk. Zij fantaseren liever over lintjes doorknippen.

D66

D66 heeft tegen het vrijgeven van een krediet van 15,2 miljoen euro voor het nieuwe gemeentehuis gestemd. Het overgaan tot volledige centrale huisvesting is op dit moment een stap te ver.

De investering trekt een te zware financiële wissel op het huishoudboekje van onze gemeente. Met name ook afgezet tegen de andere financiële keuzes, die we als raad moeten maken om de begroting verder op orde te brengen. In de huidige tijd is het laag houden van de lastendruk voor de inwoners extra belangrijk. Ook in dat licht is de investering van 15,2 miljoen in een gemeentehuis een onverstandige keuze.

CDA

Alles onder één dak. Al vanaf het begin van de gemeentelijke herindeling is het CDA een warm voorstander geweest van centrale huisvesting. Dat geeft betere samenwerking, beter overleg en de kans om naar één gezamenlijke bedrijfscultuur te komen. Door de verkoop van de andere panden komt er geld beschikbaar. En er wordt efficiencywinst geboekt doordat er niet meer heen en weer wordt gereden.

De architectuur wordt eenvoudig modern, zodat het het bestaande gebouw zo weinig mogelijk verstoort. Flexibele inrichting zorgt dat er minder `werkplekken' hoeven komen. Deze nieuwbouw is de goedkoopste manier om tot het beste resultaat te komen!

Mutatiedatum 11/03/2009