Waterschap Vallei & Eem

herinrichting Barneveldse beek

Publicatiedatum : 11 maart 2009

Vanaf maart 2009 tot en met eind april 2009 werkt Waterschap Vallei & Eem aan de Barneveldse beek. In nauwe samenwerking met twee grondeigenaren wordt de beek ter hoogte van de Rulerweg in Barneveld opnieuw ingericht.

Werkzaamheden

Over een lengte van ongeveer 250 meter wordt de loop van de beek verlegd. De beek gaat meer slingeren en krijgt natuurvriendelijke oevers. Langs dit gedeelte van de beek wordt een strook grond ingericht als overstromingsvlakte. Deze staat permanent onder water. Er wordt een vispassage aangelegd richting de Valkse beken.

Doel van de werkzaamheden

Door de herinrichting komt er meer stroming in de beek. Dit komt die vissoorten (zoals het bermpje, de riviergrondel en de winde) die afhankelijk zijn van stromend water ten goede. De aanleg van de overstromingsvlakte zorgt ervoor dat het waterpeil bij hoog water niet hoger komt dan normaal.

Ook zorgt de herinrichting voor een landschappelijke meerwaarde. Barneveldse beek - nu nog recht.jpg (70 Kb) De Barneveldse beek krijgt weer het beeld van een slingerende of meanderende beek en niet van een rechte sloot.

De vispassage is noodzakelijk om het optrekken van vis tegen de stroom in naar de Valkse beken mogelijk te maken. Vanaf de Barneveldse beek in Barneveld richting de Valkse beken is stuw Rulerweg één van de vier stuwen die op dit moment nog niet vispasseerbaar zijn.

Ecologische verbindingszone

De Barneveldse beek is onderdeel van de natte ecologische verbindingszone tussen de Randmeren en de Veluwe. Een ecologische verbindingszone is een lint natuur in het landschap dat natuurgebieden met elkaar verbindt. Via deze stroken natuur kunnen planten en dieren zich verplaatsen van het ene natuurgebied naar het andere. Zo ontstaat er uitwisseling tussen de verschillende natuurgebieden.

Goed voor plant en dier

Het waterschap heeft de afgelopen jaren de Barneveldse beek al gedeeltelijk ingericht als verbindingszone. Zo heeft de beek geleidelijk aflopende oevers en steile binnenbochten gekregen. Ook zijn er langs de beek houtwallen, vochtige graslanden, poelen en nevengeulen aangelegd. Hier en daar heeft het waterschap zelfs de oude beekloop opgegraven. Al deze maatregelen verbeteren de ecologische kwaliteit van de beek en hun stroomgebied. Waterschap Vallei & Eem heeft veel aandacht voor het verbeteren van het natuurlijk evenwicht en veel verschillende planten en dieren voelen zich thuis in dit afwisselende landschap.