Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

College presenteert notitie 'Kansen en bedreigingen economische crisis'

Het college van burgemeester en wethouders heeft op verzoek van de gemeenteraad de kansen en bedreigingen van de economische crisis in beeld gebracht.

"Het gaat om een eerste analyse. Niemand weet precies waar het met deze crisis heen gaat", legt wethouder Leo Scharenborg uit. "We moeten alert zijn op elke nieuwe situatie waarin moet worden bijgestuurd. Maar gelukkig heeft Berkelland de afgelopen jaren weer een behoorlijke algemene reserve opgebouwd en zijn we naar verwachting voldoende in staat om tegenvallers op te vangen."

Grote projecten

Gemeente Berkelland blijft - ook via samenwerking in de Achterhoek - pogingen ondernemen om de effecten van de werkloosheid te beperken. Dit kan door snelle tussenkomst en/of omscholing.

Verder begint Berkelland dit jaar nog met grote projecten als de gemeentewerf (2,9 miljoen) en het gemeentehuis (15,5 miljoen) in Borculo. Onze inzet is het blijven uitvoeren van de afgesproken investeringen voor 2009. Het investeringsbedrag is 6,4 miljoen euro.

Vervangingsinvesteringen

Het gaat om nieuwe investeringen maar ook om vervangingsinvesteringen, zoals herinrichting Huenderstraat en Kruiskamplaan in Eibergen, herinrichting Jasmijnstraat, Meijersweg, Oudestraat in Neede, stationsomgeving Ruurlo, diverse onderwijsinvesteringen, vervanging diverse apparatuur en uitrusting brandweer, vervanging voertuigen buitendienst, vervanging armaturen openbare verlichting, grote rioleringswerkzaamheden als afkoppelen/ontkoppelen gescheiden rioolstelsel op verschillende plekken in Neede, het renoveren van drukrioolunits in Eibergen, Neede en Ruurlo en het renoveren van rioolgemalen.

Kansen

Er is veel slecht nieuws, maar de economische crisis biedt ook kansen. Ten eerste ligt de belangrijkste kans in de aanbesteding. Veel bedrijven hebben moeite om opdrachten te krijgen. Door de crisis stellen bedrijven investeringen uit waardoor er minder werk is te vergeven. Het moet mogelijk zijn om goedkopere aanbestedingen te doen.

Ten tweede verwacht het Centraal Plan Bureau nu een lagere inflatie dan in september 2008. Dit leidt waarschijnlijk tot lagere prijzen. In de begroting heeft de gemeente rekening gehouden met een stelpost voor inflatie. Daarbij is uitgegaan van een inflatie van 2,75 procent. Naar verwachting valt de inflatie lager uit. Dit levert dus ook een voordeel op.

Bedreigingen

Naast kansen zijn er bedreigingen. Het merendeel van die bedreigingen hangt overigens niet samen met de economische crisis. Ook als er geen economische crisis is, doen deze bedreigingen zich voor. De kans is wel groter dat de bedreigingen tot negatieve financiële gevolgen leiden. De bedreigingen op een rijtje:


* Uitkering gemeentefonds

De hoogte van de zogenaamde `algemene uitkering uit het gemeentefonds' is afhankelijk van de rijksuitgaven. Als het rijk minder geld uitgeeft, daalt de algemene uitkering. Geeft het rijk meer geld uit dan stijgt de algemene uitkering. Voor de hoogte van de algemene uitkering is dus van belang of het rijk meer of minder geld uitgeeft.


* Minder inkomsten uit leges reisdocumenten en bouw

Bij de leges zijn er vooral twee aandachtspunten: de leges voor reisdocumenten en de bouwleges. De leges voor reisdocumenten kunnen lager uitvallen doordat meer mensen in eigen land op vakantie gaan door de crisis. Voor een vakantie in eigen land is een reisdocument niet noodzakelijk. Hiertegenover staat dat tegenwoordig iedereen vanaf 14 jaar verplicht is een legitimatiebewijs te hebben. Het verlies aan inkomsten kan dus ook nog meevallen. De bouwleges kunnen tegenvallen. Het ligt voor de hand dat door de economische crisis grote bouwplannen zullen verminderen. Minder grote bouwplannen leidt aan onze kant tot minder inkomsten uit bouwleges. De verwachting is dat er in verhouding meer kleine bouwplannen zullen worden aangevraagd.


* Minder gronduitgifte door minder bouw

Door de economische crisis is de huizenverkoop gedaald en zal er minder worden gebouwd. De crisis werkt immers door op de woningmarkt en de bedrijfsterreinenmarkt. Dit zal er toe leiden dat de gemeente minder gronden uit zal geven. Hierdoor zullen verwachte inkomsten later worden ontvangen. De vertraagde uitgifte zal leiden tot een stijging van de lasten. Wij zullen langer rente moeten betalenover de investeringen die al zijn gedaan. Daardoor zullen verwachte winsten minder worden en neemt het risico van niet kostendekkende exploitaties (verliezen) toe. Door investeringen uit te stellen kunnen de kosten beperkt blijven.


* Rente over tegoeden daalt

Een van de belangrijkste risicofactoren is de rente. Stijgende rentes zorgen voor hogere lasten en dalende rentes het tegenovergestelde. Op dit moment is het lastig in te schatten wat de rente doet. Aan de ene kant zie je dat Centrale Banken regelmatig kiezen voor renteverlagingen. Dit doen ze om de economie te stimuleren. Aan de andere kant zie je dit nauwelijks terug in de rentetarieven van banken. Het risico zit hem wat de gemeente betreft in dat de rente, die banken vergoeden over uitstaande gelden, daalt. In dat geval ontvangen wij minder inkomsten. Onze renteopbrengst is echter voorzichtig geraamd. Op dit moment lijken zich hier nog geen problemen voor te doen.

Samenvatting

De economische crisis biedt voor de gemeente Berkelland kansen en bedreigingen. Zowel de kansen als de bedreigingen kunnen financiële gevolgen hebben. De kans is groot dat de financiële nadelen groter zijn dan de financiële voordelen. Voor 2009 hoeft de economische crisis geen gevolgen te hebben. De begroting 2009 kan een stootje hebben. Vooral door de afname van de algemene uitkering kunnen de begrotingen 2010 en 2011 wel met een tekort sluiten. Gelukkig heeft Berkelland de afgelopen jaren weer een behoorlijke algemene reserve opgebouwd en zijn we naar verwachting voldoende in staat om tegenvallers op te vangen.

Trefwoorden Economische zaken
Mutatiedatum 11/03/2009