Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

B&W verlengen samenwerking met Gemeenschapsraad Neede tot 2010

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten nog geen definitieve samenwerkingsovereenkomst met de Gemeenschapsraad Neede aan te gaan. Voorlopig gaat de samenwerking door tot het einde van de raadsperiode (2010). Daarna wordt gekeken in hoeverre de opzet in Neede omgezet kan worden tot een definitieve vorm, die ook in de andere grote kernen van Berkelland kan worden opgezet.

Experiment

De gemeente ziet het project in Neede als een experiment. Gekeken wordt hoe een contact en/of organisatiestructuur voor alle grote kernen van Berkelland kan worden opgezet. De samenwerking met de Gemeenschapsraad Neede heeft nog niet voldoende resultaat opgeleverd om ook in de andere grote kernen in de gemeente Berkelland dergelijke samenwerkingsovereenkomsten op te zetten. Op dit moment lijkt het daar nog te vroeg voor.

`Pionieren'

Samen met de Gemeenschapsraad heeft de gemeente teruggekeken op de samenwerking van het afgelopen jaar. Hieruit blijkt dat het afgelopen jaar vooral in het teken van `pionieren' heeft gestaan. Het opzetten van een contactstructuur/ belangenvereniging en samenwerking in een grote kern blijkt niet eenvoudig. Want hoe krijg je bijvoorbeeld draagvlak onder de bevolking, wat is precies de rol en de positie van een dergelijke raad ten opzichte van andere organisaties. En hoe betrek je ook jongeren in de organisatie? Ook de inbedding in de gemeentelijke organisatie heeft tijd nodig. En hoe vorm je een verbindende schakel tussen gemeenschap en gemeente met wederzijds vertrouwen en begrip?

Uitvoeringsovereenkomst voor één jaar

In 2006 is vanuit de Stuurgroep Wonen, Welzijn, Zorg in Neede het initiatief genomen voor de oprichting van de Gemeenschapsraad Neede (GRN). De gemeente heeft dit initiatief een warm hart toegedragen. Dit vanuit de gedachte - dat naast de kleine kernen/ buurtschappen - verder te werken aan een samenwerkingsvorm voor de vier hoofdkernen. Op 23 mei 2007 is er dan ook een uitvoeringsovereenkomst ondertekend tussen gemeente en Gemeenschapsraad voor de periode van één jaar.

Subsidie

In de uitvoeringsovereenkomst staat dat de Gemeenschapsraad door de inwoners van de kern Neede gedragen moet worden. Ook moeten ze de inwoners ondersteunen bij het realiseren van maatschappelijke doelen die de leefbaarheid in Neede kunnen verbeteren. Om de Gemeenschapsraad daarin te ondersteunen, geeft de gemeente een subsidie. In overleg met de gemeenschapsraad worden de doelstellingen voor de komende jaren opgesteld.

Vacatures

De Gemeenschapsraad Neede kan nog wel wat versterking gebruiken. Hebt u interesse om zitting te nemen in het bestuur, of in een van de werkgroepen? Neem dan contact op met de voorzitter, de heer G.J. ten Hoopen, telefoon 0545-292 428.

Wijk/regio Neede
Mutatiedatum 11/03/2009