Universiteit van Amsterdam

Op 11 maart gaat de 74ste Boekenweek van start. Het thema van dit jaar is TJIELP TJIELP - De literaire zoo. Vier UvA-wetenschappers over dieren, literatuur en de commerciële insteek van de Boekenweek.

`Boekenweek gaat in feite om geld'

De Boekenweek is puur een commerciële zet. Veel mensen denken dat het fenomeen is ontstaan om meer Nederlanders aan het lezen te krijgen. De Boekenweek kan echter vergeleken worden met Valentijnsdag, een puur commerciële gebeurtenis zonder idealistisch insteek. Dat stelt Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap.

lees verder...
Zie het origineel

`Grens tussen literatuur en realiteit steeds troebeler'

De grens tussen literatuur en realiteit vervaagt in het werk van moderne schrijvers. Dat zegt universitair docent Moderne Nederlandse letterkunde Yra van Dijk. `Er is een generatie romanschrijvers opgestaan die heel dicht op de huid van de actualiteit zit.'
lees verder...
Zie het origineel

`Zingende vogels houden zich aan grammaticaregels'

Tjielp tjielp is het geluid dat een mus maakt, maar het is ook het thema van de Boekenweek 2009. Het tjielpen heeft voor mussen waarschijnlijk een belangrijke sociale functie. Cognitiewetenschapper Jelle Zuidema doet onderzoek naar de verschillen en overeenkomsten tussen menselijke taal en vogelzang.

lees verder...
Zie het origineel

`Gerard Reve briljant tijdens Ezelsproces'

In 1966 werd schrijver Gerard Reve vervolgd wegens godslastering. In een boek had hij beschreven hoe hij gemeenschap zou hebben met God in de gedaante van een ezel. `Reve's verdediging in de zaak was briljant', stelt promovenda Informatierecht Esther Janssen.
lees verder...
Zie het origineel