Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws

Ook onderzoek naar toekomst Noord-Zuidlijn

11-03-2009 * De commissie Veerman, die in opdracht van de gemeente de aanleg van de Noord-Zuidlijn gaat onderzoeken, moet ook een financiële onderbouwing geven van de meest aantrekkelijke toekomstscenario's voor de lijn. Een voorstel daartoe van de SP kreeg woensdag de steun van een meerderheid in de gemeenteraad.
Hans Bakker
"Stoppen, alleen het stuk tussen Noord en Centraal Station afbouwen, de ringlijn doortrekken, wat ons betreft moeten alle opties worden onderzocht. Het zou mooi zijn als Veerman daarvan ook de kostenplaatjes kan geven", zegt SP-raadslid Hans Bakker. "De onderzoekscommissie zou bovendien kunnen onderzoeken of het mogelijk is de contracten met aannemers die nu aan de lijn werken aan te passen. Misschien kan de bouwer van stations in het centrum bijvoorbeeld zijn opdracht inruilen voor het doortrekken van de lijn naar Zaandam of Purmerend."

Opmerkelijk was overigens het antwoord van burgemeester Cohen op de vraag van Bakker op wat voor manier hij de geloofwaardigheid van het project heeft geprobeerd te herstellen. Cohen beloofde dat namelijk na de verzakkingen van huizen aan de Vijzelgracht vorig jaar, maar Bakker concludeerde dat de burgemeester op straat of in de raad nog niets heeft gezegd ten behoeve van de geloofwaardigheid van het project. Cohen zei daarop dat hij wel op televisie was geweest. "Wat een geluk dat ik televisie heb", aldus een verbaasde Bakker.