Matrozen leren varen op gloednieuwe simulator

11/03/2009 14:00

PROMOTIE BINNENVAART VLAANDEREN

Op woensdag 11 maart heeft Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) in de opleidingslokalen van Syntra Midden-Vlaanderen een binnenvaartsimulator ingehuldigd. Dankzij de simulator worden de opleidingstrajecten korter en gerichter, wat de drempel naar een carrière op het water moet verlagen. De sector hoopt vooral meer personeel 'van aan wal' aan te trekken.

Computergestuurde cockpit. Met een virtuele binnenvaarttocht doopte minister Hilde Crevits de vaarsimulator waarop Vlaamse kandidaat-matrozen binnenkort het vak zullen leren. De simulator werd speciaal ontwikkeld voor de Vlaamse waterwegen en draait op verschillende computers in een minutieus nagebouwde binnenvaartcockpit. Crevits vertrouwde het beheer van de simulator toe aan de vzw Promotie Binnenvaart Vlaanderen.

Gezocht: matrozen. Bij de ingebruikname beklemtoonden verschillende afgevaardigden dat de binnenvaart een nijpend tekort aan geschoold personeel heeft. Door de uitbouw van nieuwe binnenvaartopleidingen, hoopt de sector dan ook zo veel mogelijk geïnteresseerden aan te trekken die in deze tijden van crisis naar een uitdagende, vaste job op zoek zijn. Wie zich wil omscholen kan, naast de opleidingen op de middelbare school en bij de VDAB, sinds vorig jaar bij Syntra Midden-Vlaanderen terecht voor een cursus matroos via afstandsleren.

E-learning. In de nabije toekomst zal Syntra Midden-Vlaanderen met behulp van de vaarsimulator ook e-learningsmodules uitwerken die het mogelijk maken om sneller door te groeien tot stuurman, kapitein en zelfstandig binnenschipper. Nog dit schooljaar zullen ook leerlingen van de binnenvaartschool KTA Zwijndrecht - Cenflumarin de simulator gebruiken. Tegelijk wordt een samenwerking met de FOD Mobiliteit, die verantwoordelijk is voor radarexamens, en met andere partners zoals de waterwegbeheerders onderzocht.

FISN. Het idee voor een vaarsimulator is ontstaan in de schoot van het Flanders Inland Shipping Network (FISN), waarin alle binnenvaartactoren op aansturen van minister Crevits geregeld met elkaar overleggen. Momenteel wordt nog vergaderd over de mogelijkheden om de simulatortijd als effectieve vaartijd te laten erkennen, onder meer met de Centrale Commissie voor de Rijnvaart. Voor de technische onderbouw van de simulator deed Promotie Binnenvaart Vlaanderen een beroep op het Waterbouwkundig Laboratorium. Verder werd samengewerkt met mensen uit de praktijk - leraren en binnenvaartondernemers -, de sectorconsulent, en met Syntra Midden-Vlaanderen.

Meer weten of hogeresolutiebeeld opvragen? Neem contact op met Christa Kellens, persverantwoordelijke Promotie Binnenvaart Vlaanderen: T 011 23 06 06 of christakellens@binnenvaart.be , www.binnenvaart.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel