Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bestuurders in het voortgezet onderwijs houden zich aan 'Balkenende-norm' VO-raad: bestuurders vallen niet onder cao

UTRECHT, 12 maart 2009 - De leidraad voor bestuurders in het voortgezet onderwijs is rechtsgeldig. Bestuurders zijn werkgevers en horen dus niet onder de cao te vallen. Daarbij zijn de salarissen uit de beloningsleidraad vergelijkbaar met de salarissen uit de cao. Van vele tientallen procenten loonsverhoging is geen sprake. De leden van de VO-raad hebben in 2008 de bindende uitspraak gedaan dat zij zich aan het wettelijk maximum zullen houden voor de beloning van bestuurders. Sjoerd Slagter, voorzitter VO-raad: "We hanteren nu de zogenaamde Balkenende-norm als maximum. Zodra er door de overheid een maximum voor bestuurders wordt vastgesteld, zullen de besturen in het voortgezet onderwijs zich daaraan houden, wat het maximum ook al zijn."

De leidraad voor bestuurders in het voortgezet onderwijs is rechtsgeldig. Bestuurders zijn geen personeelsleden. De bestuurder is eindverantwoordelijk. Hij is werkgever van het personeel en uitvoerder van de cao. Hij heeft een andere rechtspositie en andere verantwoordelijkheden dan de personeelsleden. Een bestuurder valt daarom logischerwijs niet onder de cao. Ook in sectoren als het mbo, hbo en de zorg vallen bestuurders buiten de cao.

Minister Plasterk heeft in november 2008 in een Algemeen Overleg met de Tweede Kamer uitgesproken dat bestuurders niet onder de cao moeten vallen, hierbij gesteund door minister Ter Horst. Dat is ook logisch, omdat er specifieke salarismaxima voor bestuurders binnen de publieke sectoren komen. Bestuurders in het voortgezet onderwijs houden zich aan dat wettelijk maximum. Slagter: "Het hoogste salaris van de beloningsleidraad (maximaal de Balkenende-norm) is slechts van toepassing op één VO-bestuur van ruim 60.000 leerlingen, 6500 personeelsleden en een omzet van bijna een half miljard euro. Dit is dus zeker niet de norm voor de hele sector."

Bij toepassing van de leidraad verdient 97% van de bestuurders 70.000 tot maximaal 125.000 euro. Een meerderheid (55%) verdient maximaal 114.000 euro. Zij sluiten hiermee keurig aan bij de cao-salarissen. Het maximumbedrag dat bestuurders onder de cao ontvangen is schaal 18 (82.000-115.000). Dat bedrag is exclusief variabele beloningsbestanddelen, die in de leidraad inclusief zijn. Daarbij leveren bestuurders die onder de leidraad vallen een aantal zeer kostbare arbeidsvoorwaarden in, zoals vrije dagen en prepensioen.

De beloningsleidraad is een transparant en duidelijk beloningssysteem. Het salaris wordt bepaald aan de hand van objectieve criteria, zoals de grootte van de organisatie, aantal leerlingen en medewerkers, de complexiteit van beleidsmatige en financiële processen en grootstedelijke problematiek.

/////////////////////////////////////

Einde bericht