Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Klimaattijdschrift Change Magazine publiceert adaptatiespecial op Wereld Water Forum Istanboel

's Werelds grootste waterevenement, het Wereld Water Forum, vindt van 16 tot 22 maart 2009 plaats in Istanboel. Voor Change Magazine (www.changemagazine.nl) aanleiding om de internationale editie 'Adaption to climate change in the Dutch delta' op het forum te publiceren. Met daarin visie, ontwikkelingen en innovaties op het gebied van klimaataanpassing. De Nederlandse waterdeskundigheid in het bedenken en toepassen van oplossingen is wereldwijd een begrip. Water vormt niet alleen een bedreiging, maar biedt vooral ook kansen.

De klimaatcrisis staat hoog op de agenda. Dat de opwarming van de aarde gevolgen heeft voor de zeespiegelhoogte en het weer is onomstreden. Ruim 60% van de wereldbevolking leeft in deltagebieden. Hoe kan de Nederlandse delta zich aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering? Gelegen beneden de zeespiegel, dichtbevolkt en welvarend. In het laaggelegen deel van Nederland wonen bijna 9 miljoen mensen en ligt het zwaartepunt van de Nederlandse economie. Hier wordt 65% van het bruto binnenlands product verdiend.

Ter gelegenheid van het Wereld Water Forum 5 in Istanboel brengen samenwerkingspartners Cooperative Programme on Water and Climate (CPWC), Netherlands Water Partnerships (NWP), Leven met Water, Unie van Waterschappen, Klimaat voor Ruimte, de gezamenlijke provincies en het interdepartementale Adaptatieprogramma Ruimte en Klimaat (ARK) gezamenlijk de speciale internationale editie van Change Magazine uit met de titel 'Adaption to climate change in the Dutch delta'. Met daarin visie, ontwikkelingen en innovaties op het gebied van klimaataanpassing. De editie bevat de meerjarenvisie die leeft binnen de Nederlandse watersector.

De Nederlandse waterdeskundigheid in het bedenken en toepassen van oplossingen is wereldwijd een begrip. In de Nederlandse opvatting vormt water niet alleen een bedreiging, maar biedt water vooral ook kansen. Er is veel synergie mogelijk tussen waterveiligheid en andere maatschappelijke functies als wonen, werken, zoetwatervoorziening, natuur, recreatie, landschap, infrastructuur en energie. Waterkeringen kunnen als transportassen ingericht worden, op water kun je wonen, met water kan voedsel worden voortgebracht en energie worden opgewekt. De voorbeelden zijn talrijk. Met de publicatie op het forum wil Change Magazine vooral de internationale kennisuitwisseling en samenwerking stimuleren.

Change Magazine is verkrijgbaar via www.changemagazine.nl/abonneren voor ¤ 9,95 per nummer en ¤ 37,50 voor een en jaarabonnement (4 nummers).


---

Over Change Magazine

Change Magazine is een multimediale uitgave op het gebied van klimaatverandering. Change Magazine bestaat uit een gedrukt kwartaaltijdschrift, de website www.changemagazine.nl en een maandelijkse e-nieuwsbrief. Change Magazine komt tot stand door medewerking van diverse samenwerkingspartners binnen overheid, wetenschap, kennisinstituten en bedrijfsleven om Nederland klimaatbestendiger te maken. Het is de missie van Change Magazine om betrouwbare klimaatinformatie te vergaren, te selecteren en op toegankelijke wijze onder de aandacht te brengen. Change Magazine wordt uitgegeven door Synergos Communicatie, communicatiebureau van onder andere de Deltacommissie. Synergos Communicatie is sinds 1996 gespecialiseerd in klimaatcommunicatie.