Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 11 maart 2009, Utrecht

Gamen voor het goede doel

Het geweld in DR Congo laat de hedendaagse jeugd niet koud. Vanaf 16 maart handelen meer dan 1300 Nederlandse en Vlaamse jongeren vier weken lang in aandelen die gerelateerd zijn aan het vredesproces in DR Congo en Burundi, tijdens de serious game Markt voor Vrede 3.2.

Wat doen jongeren op een doordeweekse namiddag? Uiteraard, computeren! De nummer één vrijetijdsbesteding. Volgens vele ouders nergens goed voor, maar de stichting Euro's voor Vrede weet wel beter. Goede games hebben een ongeëvenaarde aantrekkingskracht.

Euro's voor Vrede wil de kracht van dit medium gebruiken om minder leuke onderwerpen onder de aandacht te brengen. De focus ligt dit jaar op het 'vergeten conflict' in DR Congo en Burundi. Ondanks dat de media niet veel berichten over het conflict, is geweld daar nog steeds aan de orde van de dag. Kindsoldaten en vrouwenverkrachting vormen maar een deel van de sociale problemen waar de regio mee te kampen heeft. Daarnaast laait het geweld nog regelmatig op door de talloze rebellengroepen. Dit wordt voor een groot deel in stand gehouden door de belangen die diverse partijen in de grondstoffen hebben.

In het online aandelenspel Markt voor Vrede 3.2 worden de jongeren niet expliciet geïnformeerd over de problematiek, maar ontdekken ze zelf spelenderwijs wat er allemaal aan de hand is. In het spel draait het om slim handelen in de veiligheid en ontwikkeling in DR Congo en Burundi. Aan de hand van de nieuwsberichten kunnen de spelers een inschatting maken hoe het staat met het vredesproces en welke aandelen populair zullen worden. Wie het nieuws in de gaten houden, kan slim handelen en credits verdienen.

Door het lezen van de diverse informatiebronnen krijgen de jongeren inzicht in de ingewikkelde problematiek. Ondanks, of misschien wel juist dankzij, de speelse methode komt de boodschap van het spel duidelijk aan. "Er moet echt iemand komen die orde op zaken stelt zodat de grondstoffen niet stiekem weggevoerd worden. Nu worden er maar een paar mensen rijk terwijl het geld naar de arme mensen zou moeten gaan." (reactie van Helder, 3VMBO).

Is het niet immoreel om jongeren te laten handelen in conflictaandelen? Projectmedewerker Folkje Lips legt uit: "Dat kan inderdaad niet. Zelfs in de huidige kredietcrisis is dat een grens die we niet overschrijden. Op Markt voor Vrede handel je dan ook niet in de vraag of het goed of slecht gaat in een land, maar in het sentiment van de media over de situatie in een land." Of dat controversieel is of niet dat mag je zelf bepalen. ''Tenslotte méten wij alleen het mediasentiment, we hebben er geen invloed op''.

Nieuwsgierig geworden naar het spel? Geïnteresseerden in aandelen, mediaberichtgeving of het conflictgebied zijn bij deze allen uitgenodigd om mee te spelen. Naast dat het leuk is en dat je bezig bent voor het goede doel, kun je als klap op de vuurpijl 500 Euro winnen! Je hoeft geen geld in te leggen want er wordt gespeeld met fictieve 'credits'. De markt start op 16 maart. Voor meer informatie kijk op www.marktvoorvrede.org

Markt voor Vrede 3.2 is beschikbaar voor het publiek en tevens als compleet lespakket voor scholen. De game is een initiatief van Euro's voor Vrede wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Vluchteling, Cordaid, Oxfam Novib, CMC en IKV Pax Christi en Pax Christi Vlaanderen.



Ingezonden persbericht