Ingezonden persbericht


Dierenbescherming wil hardere aanpak mishandeling

Utrecht, 12 maart 2009

Dierenbescherming Utrecht Amersfoort en omstreken is boos en teleurgesteld over de vrijspraak van de Utrechter die ervan beschuldigd werd een rottweiler zwaar te hebben mishandeld. Ooggetuigen zagen hoe de man de hond net zo lang aan zijn fiets meesleurde tot het dier dood neerstortte. Volgens de Dierenbescherming is het geven van hogere straffen een belangrijke stap in de strijd tegen dierenmishandeling. In 2008 kreeg Dierenbescherming Utrecht Amersfoort en omstreken 297 meldingen van dierenmishandeling of verwaarlozing binnen. 'Hier zaten schrijnende gevallen bij', aldus afdelingsdirecteur Mattheus Bleijenberg. 'Een harde aanpak van dierenbeulen is echt noodzakelijk.' De Dierenbescherming in deze regio kreeg afgelopen jaar met zeer ernstige dierenmishandeling te maken. Zo werd een dood hondje in een transportmandje in het water gevonden, werden levende muizen en een levende ransuil aangetroffen in een lijmval en werd een uitgehongerde kat gered uit een woning.

Niet alleen de Dierenbescherming eist een hardere aanpak. Uit onderzoek blijkt dat 98% van de Nederlanders vindt dat plegers van dierenmishandeling gestraft moeten worden. Nu worden veel zaken geseponeerd of komen mensen er met een waarschuwing vanaf.

Naast ernstige meldingen van dierenmishandeling kreeg Dierenbescherming Utrecht Amersfoort in 2008 ook te maken met een toename van het aantal ambulanceritten en gevonden dieren. De ambulance reed in 2008 in totaal 2295 ritten, het hoogste aantal sinds acht jaar. Die toename lijkt zich te continueren, want in januari van dit jaar zijn er weer 30% meer ritten geweest dan in dezelfde maand vorig jaar. Tevens worden er steeds meer vangacties gehouden. Met de vangacties probeert de Dierenbescherming de populaties zwerfkatten in de regio Utrecht en Amersfoort in te perken.