Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zoetermeer, 12 maart 2009

Nederlandse healthtech-sector kritisch over ORIO-regeling

Holland Healthtech:"ORIO biedt kansen; waakzaamheid geboden"

Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking heeft vandaag het startschot gegeven voor de nieuwe regeling Orio. Deze opvolger van de Oret-regeling biedt kansen aan de bedrijven in de Health Tech sector maar grote waakzaamheid is geboden. Brancheorganisatie Holland Health Tech meent dat de nieuwe regeling kwalitatief beter had gekund en dat na de eerste twee tenderrondes een gedegen eerste evaluatie moet worden opgezet. De essentiële zorgpunten : de tenderprocedure, het level playing field en de operationele gerichtheid van ambassades en de EVD,

De Orio regeling is een regeling ter versterking van de infrastructurele situatie in ontwikkelingslanden.

Holland Health Tech mist in de regeling de focus op medisch technologische projecten terwijl hiermee aangetoond langdurige waarde voor de infrastructuur van een ontwikkelingsland kan worden geregeld. Gezondheid is tenslotte de basis waarop alle economische en sociale activiteiten van mensen zijn gestoeld. Daarnaast meent de brancheorganisatie dat de gekozen tenderstructuur in de praktijk kwetsbaar kan blijken te zijn. Een beoordeling op basis van de operationele ervaringen is belangrijk. Op basis van ervaringen moet verwacht worden dat het budget snel tekort zal schieten.

Ook lopen de Nederlandse bedrijven het risico dat in andere landen niet op eenzelfde manier met deze materie wordt omgegaan. Dat kan snel leiden tot concurrentienadeel en dat terwijl het Nederlandse bedrijfsleven afgelopen tijd een sterk punt heeft gemaakt van de wens voor een level playing field. In crisistijd telt dit nog meer. Holland HealthTech zal in samenwerking met de lidbedrijven de praktijk nauwgezet volgen en waar nodig en mogelijk bijsturen.



Ingezonden persbericht