Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 12 maart 2009

Air Products breidt netwerk van waterstof pijpleidingen in Amerika uit

Air Products, één van de grootste producenten van waterstof ter wereld, heeft het netwerk van pijpleidingen voor het transport van waterstof in Louisiana (USA) uitgebreid. Deze week werd een nieuw tracé van zo n 60 kilometer opgeleverd, dat twee bestaande pijpleidingen van Air Products aan de beide oevers van Lake Pontchartrain met elkaar verbindt. Het nieuwe deel van de pijpleiding loopt voor een groot gedeelte over de bodem van het meer. Dankzij het nieuwe stuk ontstaat er een aaneengesloten netwerk van waterstof pijpleidingen tussen de steden Plaquemine en Chalmette met een totale lengte van meer dan 360 kilometer. Aan het netwerk zijn diverse locaties gekoppeld, waar waterstof wordt geproduceerd.

Met de uitbreiding van het netwerk van waterstof pijpleidingen versterken wij onze positie als producent van waterstof aan de Gulf Coast , zei Tom Wendahl, manager Tonnage Business van Air Products in de regio. Door de uitbreiding verbeteren we de betrouwbaarheid van onze leveringen aan raffinaderijen en aan de petrochemische industrie in Louisiana. Ze versterkt bovendien het complete waterstofsysteem in de regio, dat gevoed wordt door vijftien productielocaties; inclusief twee nieuwe in aanbouw zijnde waterstof fabrieken in Garyville en Baton Rouge. De totale capaciteit van die productielocaties bedraagt binnenkort meer dan achttien miljoen kubieke meter. Door de uitbreiding van het netwerk verbetert ook de betrouwbaarheid van de leveringen en de efficiency in onze eigen waterstoffabriek in New Orleans. De vloeibare waterstof uit deze fabriek, de grootste ter wereld, wordt met behulp van tankwagens aan honderden klanten in Noord-Amerika geleverd. Daaronder zit ook het Kennedy Space Center, waar de Space Shuttles gelanceerd worden, die waterstof als brandstof gebruiken.

Wendahl merkte op, dat de vergunningverlening en de aanleg van de nieuwe pijpleiding erg soepel verliepen dankzij de intensieve samenwerking met de lokale overheden en de eigenaren van de grond waarover de pijpleiding loopt. De pijpleiding loopt door Lake Pontchartrain via een al bestaande corridor voor pijpleidingen. Daardoor werden de gevolgen voor het milieu en de overlast voor de eigenaren van de grond tot een minimum beperkt.

Naast het pijpleidingennetwerk aan de Gulf Coast heeft Air Products nog een tweede groter pijpleidingennetwerk voor het transport van waterstof in Amerika. Dit network loopt van het Houston scheepvaartkanaal in Texas naar Lake Charles in Louisiana en heeft een totale lengte van bijna 500 kilometer. Air Products exploiteert al meer dan 35 jaar waterstof pijpleidingen over heel de wereld zonder dat er ooit problemen zijn geweest. Het ontwerp, de bouw en de exploitatie van de pijpleidingen voldoen aan de strengste eisen, die door de industrie en overheden gesteld worden. Veiligheid staat voorop bij Air Products. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld als eerste automatische afsluiters in de pijpleidingen aangebracht, die segmenten in de leidingen afsluiten in het onwaarschijnlijke geval er ergens een lek ontstaat.

Air Products heeft ook waterstof pijpleidingen in Canada en in Rotterdam, waar een netwerk met een totale lengte van 150 kilometer ligt, met name voor de levering van waterstof aan de petrochemische industrie. Ook dat netwerk wordt binnenkort uitgebreid met een verbinding naar Antwerpen.


---