Forum


12 maart 2009
boekpresentatie

Vooraankondiging

Presentatie Atelierboek 2 "Wijken Op Stand"

Boekpresentatie en rondetafelgesprekken

Wat is de waarde van diversiteit in de 40 - wijkenaanpak? En als deze wordt gekenmerkt door belemmeringen, hoe zijn deze te verklaren en welke nieuwe impulsen zijn er nodig? Dat zijn vragen die FORUM in een Atelierboek 2 opwerpt en beantwoordt.
FORUM heeft in 2008 diverse wetenschappers, beleidsmakers, adviseurs, uitvoerders uit Nederland, Australië, Duitsland en Turkije gevraagd om mee te werken aan deze nieuwe essaybundel.

`Wonen, Wijken' zijn belangrijke beleidsthema's geworden in het `integratiebeleid'. Lag de oorsprong van het beleid in bouwen, het stapelen van stenen, nu vormt de wijkaanpak de kern van het kabinetsbeleid. De minister spreekt over de `vijf vingers van een hand': wonen, werken, leren, veiligheid en integratie. Integraal dus, en wel op lokaal niveau: in wijken en buurten. Het is niet alleen nodig dat instellingen een actievere rol spelen in de verbetering van de sociaal-maatschappelijke positie van kwetsbare groepen op het terrein van onderwijs, stage en werk maar ook op het gebied van wonen.

Daar komt bij dat instellingen zich steeds meer bewust moeten zijn van
- en zich moeten instellen op - de gegroeide diversiteit in de Nederlandse samenleving en bereid moeten zijn om competente personen ongeacht hun etnische afkomst en culturele achtergronden in hun organisatie op te nemen. De parolen zijn `niet langer met de ruggen naar elkaar' en `ruimte voor contact'.

FORUM - Atelierboek 2 boekstaaft de principes en kenmerken van sturing bij de transformatie van multiculturele wijken als dynamisch onderdeel van stedelijke vernieuwing. In acht essays gaan schrijvers als Wim Hafkamp, Jos Koffijberg, Ronald van Kempen, Gideon Bolt, Carolien Croon, Fatima Mzallassi, Eda Ünlu - Yucesoy (Istanbul), Kirryli Jordan (Sydney) uitgebreid in op thema's als wijkaanpak, architectuur, ontwerp, wijkeconomie, kunst en cultuur en bewonersparticipatie. Een multimediale publicatie over multicultureel bouwen en wonen en collectief opdrachtgeverschap completeert het Atelierboek 2. Programma
10.00 uur Welkom door Sadik Harchaoui met een korte inleiding 10.30 Overhandiging Atelierboek 2 aan Minister Eberhard van der Laan (VROM/WWI) (o.v.)
10.35 Reactie Minister Eberhard van der Laan (VROM/WWI) 10.45 Inleiding: CoP: Waarde voor diversiteit in wijkaanpak? Carolien Croon (Cultuurbreed)
11.00 Gelegenheid voor vragen
11.15 Ronde 1: tafelgesprekken
Thema's: Identiteit (stad, wijk, bevolking en persoon), Duurzaamheid (sustainability), Diversiteit, Kwaliteit en Participatie Onder begeleiding van Fatima Mzallassi (Creative Urbans) 12.30 Lunch
14.00 Ronde 2: tafelgesprekken
Thema's: Identiteit, Duurzaamheid, Diversiteit, Kwaliteit en Participatie
Onder begeleiding van Fatima Mzallassi (Creative Urbans) 15.15 Koffie, thee en entertainment
15.45 Plenaire afsluiting conferentie
16.30 Napraten (hapjes, drank)

Datum en plaats
12 maart 2009
Den Haag
De Koninklijke Schouwburg Horeca

Aanmelding
U kunt zich hier inschrijven.
De sluitingstermijn is 4 maart 2009

Entree
EUR 75,00 per persoon
Na afloop van conferentie krijgt iedere deelnemer een Atelierboek 2 mee!

Informatie
Voor overige vragen kunt u zich wenden tot:
Alia Afkir
e-mail: a.afkir@forum.nl
tel.: 030 - 2974 223