NCRV

Hart en Ziel

Het effect van dieren op mensen

Donderdag 12 maart

19.25 uur, Nederland 2

Schrijver Maarten 't Hart op de sofa

Jan Mulder, Kees van Kooten, Jan Siebelink en Remco Campert: schrijvers die net als vele andere Nederlanders een innige band hebben met dieren. Tijdens de Boekenweek verschijnen hun nieuwste dierenboeken. Het psychologische magazine van de NCRV, Hart en Ziel, beantwoordt de vraag wat het effect van dieren is op menselijk gedrag. Schrijver Maarten ât Hart, ook een groot dierenliefhebber, wordt psychologisch getest. Mieke van der Weij legt hem de uitkomsten voor.

âHuisdieren voorzien in een menselijke basisbehoefte aan liefde en vriendschapâ, aldus psycholoog Marie-José Enders van de Universiteit Utrecht. âMensen hebben bovendien de aangeboren neiging aan dieren eigenschappen toe te kennen zodat onze wereld voorspelbaar en tot op zekere hoogte controleerbaar wordtâ. Enders onderzoekt de relatie tussen mensen en dieren. Dat er van veel huisdieren gehouden wordt alsof het mensen zijn, is ook niet vreemd, stelt Enders. âDieren kunnen bij mensen, zoals bij alleenstaande ouderen, een emotioneel gat opvullenâ.

De hond van Inge Bijvoets is haar ziel en zaligheid. Vorig jaar was Inge ziek en zij ervoer onbaatzuchtige liefde van haar hond. Katja de Bruin, bekend van Villa Achterwerk, belicht haar fascinatie voor Jasper en Tim, haar twee varkentjes.

Hart en Ziel bezoekt ook de 11-jarige Timo en zijn ouders. Timo heeft het syndroom van Asperger, een gedragsstoornis die onder andere gepaard gaat met woedeaanvallen. Die zijn aanzienlijk verminderd sinds het gezin een zogeheten hulphond heeft.

Hart en Ziel wordt gemaakt in redactionele samenwerking met het gelijknamige katern in de Volkskrant.