Jeremy Menuhin herdenkt 10e sterfdag vader Yehudi in Nederland

23/02/2009 15:47

Mediahuis

BEESD - De wereldberoemde pianovirtuoos Jeremy Menuhin geeft op donderdag 12 maart in de concertzaal van Heerlijkheid Marienwaerdt in Beesd en op zaterdag 14 maart in de Mediacentrale in Groningen twee exclusieve herdenkingsconcerten ter ere van zijn vader Yehudi Menuhin. Deze legendarische violist, waarmee Menuhin een soms traumatische relatie had, overleed precies tien jaar geleden op 12 maart 1999.

In een sfeervolle ambiance, waarbij het publiek kan genieten van heerlijke lekkernijen en wijnen, brengt Jeremy Menuhin werken van Beethoven, Rachmaninoff en Schubert ten gehore.

Zeer bijzonder is het 'Trio Elegiac van Rachmaninoff', dat hij samen met de virtuoze Nederlandse musici Daniëlle Buizer (cello) en Pierre Lafay (klarinet) speelt. Dit muziekstuk werd speciaal voor deze bezetting bewerkt door Lafay.

Zeer vereerd

De exclusieve recitals worden gehouden op uitnodiging van de in Groningen gevestigde Stichting Muziekklassiek! en werden geïnitieerd door Ingrid Visser van InDUbitable imPREsariaat, die verantwoordelijk is voor de organisatie van de herdenkingsconcerten.

Menuhin ziet erg uit naar de speciale samenwerking met Lafay en Buizer. "I'm looking forward to play with my colleagues in Holland." Pierre Lafay en Daniëlle Buizer zien het feit dat zij samen met Menuhin musiceren als een bijzondere gebeurtenis. "Ik ben zeer vereerd dat we dit werk in mijn transcriptie met Menuhin mogen uitvoeren", aldus Lafay.

Yehudi Menuhin

Als zevenjarige jongen speelde Yehudi Menuhin samen met het San Francisco Symphony orkest in de Verenigde Staten, waar hij werd geboren uit Joods-Russische ouders. Een opmerkelijk detail uit zijn carrière was dat Menuhin als eerste Joodse musicus in 1947 in Duitsland een 'verzoeningsconcert' gaf met dirigent Wilhelm Furtwängler, wiens houding ten opzichte van het nazisme als controversieel kan worden aangeduid. Andere mijlpalen waren de oprichting van een muziekschool voor kinderen - de Yehudi Menuhin School - in Engeland, en een conservatorium in Zwitserland. In beide landen verkreeg hij het staatsburgerschap. Menuhin overleed op 12 maart 1999 in Berlijn.

In de schaduw

Jeremy Menuhin (www.jeremymenuhin.com) stond jarenlang in de schaduw van zijn alom bejubelde vader. Pas in de laatste fase van Yehudi Menuhins leven veranderde de band tussen vader en zoon enigszins en musiceerden zij ook samen. De opname die Jeremy Menuhin begin jaren tachtig met zijn vader maakte van Bartok's Sonatas voor viool en piano werd onder meer beloond met de prestigieuze Grand Prix du Disque.

Jeremy Menuhin maakte in 1984 zijn debuut in New York, waar hij de Young Concert Artists' Piano Competition won. Kort daarna speelde hij de eerste van een reeks concerten met het Berlijns Filharmonisch Orkest. Hij gaf regelmatig recitals in het Kennedy Center in Washington, de Philharmonie in Berlijn, het Amsterdamse Concertgebouw en de Salle Pleyel in Parijs.

Zijn opnamen van Schubert voor Dinemec Classics (tot op heden vier CD's) zijn alom geprezen, omdat 'iedere harmonische zijstap, iedere kortstondige snelheidswisseling ten volle wordt geproefd', aldus The Times. In 2005 zijn opnamen van de Piano Concertos van Beethoven (opgenomen met het Sinfornia Varsovia) en de Piano Sonatas van Beethoven verschenen op het Nederlandse label Cobra.

Pierre Lafay

Pierre Lafay (www.pierrelafay.nl) werd geboren in Parijs en volgde zijn klarinetopleiding in Frankrijk en aan het Prins Claus conservatorium te Groningen. Hij behaalde zijn diploma Uitvoerend Musicus Cum laude, met een onderscheiding voor bijzondere muzikale en virtuoze eigenschappen.

Een bijzondere reputatie heeft hij verworven in het uitvoeren van moderne muziek. Verscheidene componisten schreven werken voor hem die hij tot uitvoering bracht in toonaangevende muziekcentra voor hedendaagse muziek.

Recenter (2007) is de opname die Lafay maakte met zijn Trio Cantorum ( Pierre Lafay klarinet, Martin Grudaj cello, Elena Malinova piano). Hierop staan enkele bewerkingen van de hand van Pierre Lafay zelf (de vioolsonate van César Franck en het Trio Elégiaque van Sergei Rachmaninov). Deze cd stond maar liefst acht weken op de eerste plaats van De Klassieke Top 50 van de Tros, uitgezonden op Radio 4.

Daarnaast werd Lafay maar liefst acht jaar lang uitgenodigd om in Frankrijk de programmering te verzorgen van het 'Festival la clef de la cité' te Lavausseau.

Als docerend musicus is Pierre Lafay werkzaam aan de Stedelijke Muziekschool en aan het Prins Claus conservatorium te Groningen.

Daniëlle Buizer

Het onmiskenbare muzikale talent van Daniëlle Buizer (www.daniellebuizer.nl) werd al vroeg erkend. Op jonge leeftijd stond zij in het televisieprogramma 'Solo voor een kind' met pianist Wibi Soerjadi. Ze won eerste prijzen bij het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours, waar zij overigens ook de publieksprijs won.

Daniëlle Buizer ontving verschillende Stipendia/beurzen van de Voorziening voor excellerende Jonge Musici, het Andrea Elkenbracht Fonds, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en de Harten Aas Cultuurprijs Klassiek.

Ze studeerde in Nederland bij de Tsjechische pedagoog Jiri Prchal en Jan Ype Nota. In Parijs studeerde zij bij Michel Strauss. Daarnaast genoot zij een opleiding aan de Musikhochschule Lubeck bij Troels Svan en volgde zij masterclasses in Londen, Parijs en New York.

De afgelopen seizoenen trad Daniëlle veelvuldig op als soliste met diverse orkesten in binnen- en buitenland. Een groot hoogtepunt was het vertolken van het dubbelconcert voor viool, cello en orkest van Brahms, met de violiste Veselina Manikova, in de Oosterpoort in Groningen, in het bijzijn van Hare Majesteit de Koningin.

Kaarten

De herdenkingsconcerten vinden plaats op donderdag 12 maart om 20.15 uur in de concertzaal van de Heerlijkheid Marienwaerdt in Beesd en op zaterdag 14 maart om 20.15 uur in de Mediacentrale in Groningen.

Kaarten, inclusief catering en programmaboek, zijn á euro 35,- telefonisch te bestellen tijdens kantooruren van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, telefoon: 050 - 3132920. Gezien de grote belangstelling is het gewenst om tijdig te bellen.