Vrije Universiteit Amsterdam

De rol van evenwicht in de economie


* Startdatum: 12-03-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: De rol van evenwicht in de economie


* Plaats: Aula


* Spreker: L.A.W. Tieben


* Promotor: prof.dr. H. Visser


* Onderdeel: Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde


* Wetenschapsgebied: Economie


* Evenementtype: Promotie

De formulering van economisch evenwicht is ondanks claims van wetenschappelijkheid in heden en verleden sterk gekleurd door de visie van economen op de gewenste ontwikkeling van de economie. Dit concludeert Bert Tieben in zijn proefschrift over de rol van evenwicht in de economie.

Waarom is er bij politiek en samenleving zo veel onduidelijkheid over zoiets elementairs als marktwerking? De reden hiervoor ligt bij het falen van de economische wetenschap. Marktwerking is het onderzoeksobject van de economische evenwichtsanalyse die al een lange geschiedenis kent. Tieben onderzoekt in zijn proefschrift de historische ontwikkeling van de evenwichtsanalyse in de economie. Evenwicht is een normatief concept wat verklaart waarom tussen de verschillende scholen in de economie felle debatten worden gevoerd over de betekenis en functie van dit begrip.

Tieben's onderzoek brengt voor het eerst de verschillende visies op evenwicht van rivaliserende economische scholen in kaart. Hij onderzoekt daarbij als antithese of de economische wetenschap zonder dit begrip kan. Is er een alternatief voor het evenwichtsdenken? Tieben schetst verschillende mogelijkheden waarbij hij de nadruk legt op de meerwaarde van een multidisciplinaire aanpak die de inzichten van verschillende economische scholen combineert.

Ook dit alternatief kan echter niet zonder ondersteuning van evenwichtsconcepten. De complexiteit van het economische krachtenveld verklaart waarom veronderstellingen over de balans tussen vraag en aanbod en andere vormen van economisch evenwicht een cruciale rol spelen en blijven spelen in de ontwikkeling van de economische theorie. De economische wetenschap heeft voorlopig nog geen afdoende verklaring voor de evenwichtstendens van een vrije markteconomie en de veronderstelde gunstige welvaartseffecten van deze onzichtbare hand.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam