Vereniging Milieudefensie


EU moet zich sterk maken voor energiezuinige apparaten

9 maart 2009 - Milieudefensie en Stichting Natuur en Milieu roepen de Brusselse besluitvormers op om hun rug recht te houden tegen de druk van de elektronicaproducenten, zodat Europa haar klimaatdoelstellingen kan waarmaken. Experts van de lidstaten van de Europese Unie komen deze week bijeen om te stemmen over nieuwe milieustandaarden voor huishoudelijke apparaten zoals televisies en koelkasten, en over de introductie of herziening van de energielabels voor deze producten.

De lidstaten kijken hoe de efficiëntie van elektromotoren, koelkasten, televisies, afwasmachines en wasmachines kan worden verbeterd. Al deze apparaten zouden samen een jaarlijkse besparing van 100 miljoen ton CO2 kunnen opleveren. Maar dan moeten de producenten niet proberen om het succesvolle A-G energielabel te ondergraven. Dat leidt ongetwijfeld tot een hoger energieverbruik en dat is slecht voor de portemonnee van de consument en voor het milieu.

Op 12 maart lanceren Europese milieuorganisaties de website www.coolproducts.eu om Europese consumenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rond zuinige apparaten. Een petitie van het online actienetwerk Avaaz.org, die door tienduizenden bezorgde burgers uit Europa is ondertekend, roept Brusselse besluitvormers op om de regels zo streng te maken dat de helft van Europa's klimaatdoelstellingen voor 2020 gehaald wordt.

Zwak
Producten in de Europese Unie moeten worden gemaakt met de best verkrijgbare technologieën om het energieverbruik terug te dringen. Daarop is het Europese beleid gericht, want in 2020 wil de Unie 20 procent energie-efficiënter zijn dan in 1990. Willem Verhaak, campagneleider Klimaat en Energie van Milieudefensie: "Tot nu toe zijn de conceptteksten van de Europese Unie niet sterk genoeg om de reducties te leveren die nodig zijn. Met name de voorgestelde regelgeving voor televisies, koelkasten en motoren zijn zwak en de invoeringstermijn is te lang."

Mirjam de Rijk, directeur van stichting Natuur en Milieu: "Strenge energienormen voor apparaten is een van de meest logische en goedkoopste maatregelen die de Europese Unie kan nemen om haar CO2 - uitstoot terug te dringen. De elektronicaproducenten zijn onverantwoord bezig door te lobbyen voor slappe energienormen en verwarrende wijzigingen in energielabels. De Europese Unie moet haar verplichtingen om klimaatverandering tegen te gaan niet in de ijskast zetten."