ROCvA zet leerlingen op scherp met Leerlingen-debat toernooi 2009

10/03/2009 13:15

ROC van Amsterdam

Meer dan 500 leerlingen en 50 docenten gingen hen al voor. Op donderdag 12 maart aanstaande, organiseert het ROC van Amsterdam voor haar leerlingen voor de derde keer op rij, het Leerlingen-debat toernooi in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut. Aan de Tempelhofstraat 80 in Amsterdam West gaan maar liefst 14 teams van verschillende mbo-opleidingen met elkaar de strijd aan om de titel 'ROC van Amsterdam Debatkampioen 2009'.

Dit jaar staat het thema 'Groepsdruk' centraal. Voor- en tegenstanders zullen ingaan op diverse stellingen waaronder: 'Op school moet sex- en relatieles gegeven worden', 'Roken voor je 21ste jaar moet verboden worden', 'Snoep en chips mogen niet binnen een straal van 500 meter van een school worden verkocht' en 'Rood staan mag alleen als je al een baan hebt'.

Versterken taalontwikkeling

Met dit debattoernooi wil het ROC van Amsterdam bijdragen in het versterken van de taalontwikkeling van zijn leerlingen. Tijdens het debat is het onder meer van belang dat deelnemers goed luisteren naar de argumenten voor en tegen, om die vervolgens onomstotelijk te kunnen weerleggen. Daarnaast komt het vooral aan op de spreek- en presentatievaardigheid.

In een dag-vullend programma worden docenten en leerlingen bij het ROC van Amsterdam getraind in het debatteren, het jureren en het leiden van een debat. In een tweetal ronden kunnen deelnemers laten zien hoe sterk zij in hun schoenen staan en of zij hun standpunten met verve kunnen verdedigen. Een spannende, leerzame en leuke ervaring die deelnemers bovendien een enorme kick geeft.

Zware jurylast

Deelnemers worden onder meer gejureerd door Directie VOS/ABB (Expertisecentrum Openbaar Onderwijs Nederland), Theo Hooghiemstra, PvdA gemeenteraadslid Yman Mahrach, leden van de JOVD (jongeren VVD) en Jonge Socialisten (jongeren PvdA), JOB (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs) en studenten van debatvereniging van de UvA.

Winnaars van dit toernooi doen vervolgens mee met het landelijk mbo-debat toernooi op 3 april aanstaande in Rotterdam.

Het ROC van Amsterdam (ROCvA) is zeer innovatief en heeft nauwe banden met het werkveld. Intensieve samenwerking is er met o.a. Schiphol in het Schiphol College, met The College Hotel, een viersterren hotel in Amsterdam Zuid en met Johan Cruijff in het Cruyff College voor topsporters. Er zijn vestigingen in Amsterdam, Amstelveen, Hilversum en Hoofddorp. Aan het onderwijs nemen ruim 26.000 mbo-studenten deel, 1800 vmbo-leerlingen en ca.10.000 volwassenen. Het ROC van Amsterdam leidt op voor nagenoeg alle beroepsrichtingen- van vliegtuigmonteur en banketbakker tot hotelmanager en verpleegster.

Het ROC van Amsterdam behoort tot de 42 roc's die ons land telt.





http://www.rocva.nl