Gemeente Gilze en Rijen

Helikopteroefening ter voorbereiding op uitzending Afghanistan

In voorbereiding op de missie in Afghanistan beoefenen helikopterbemanningen van de Koninklijke Luchtmacht en militairen van de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht een geïntegreerd optreden tijdens de oefening Havoc Challenge. De oefening vindt plaats van donderdag 12 maart t/m donderdag 19 maart 2009.

Havoc Challenge spitst zich toe op het veilig en efficiënt samenwerken tussen de verschillende deelnemende eenheden. Grondeenheden van de Koninklijke Landmacht worden in dit scenario ondersteund door helikopters van de Koninklijke Luchtmacht. Hierbij worden helikopters door grondeenheden naar doelen geleid. Ook voeren de helikopters verkenningen uit en worden eenheden en materieel door transporthelikopters vervoerd van en naar verschillende locaties op de grond. Naast de samenwerking met grondtroepen wordt de samenwerking tussen de helikopters beoefend. Er wordt gevlogen volgens een zo reëel mogelijk scenario.

Op donderdag 12 maart wordt geoefend in het laagvlieggebied Maas-Waal. Vrijdag 13 maart wordt gevlogen in een gebied dat wordt begrensd door de gemeenten Roosendaal, Breda, Nispen en Galder. Dinsdag 17 maart zijn er vliegbewegingen in de omgeving van Veere (Zeeland). Op woensdag 18 maart verplaatst de oefening zich naar een gebied begrensd door Gilze-Rijen, Goirle, Hoge-Mierde en het defensieoefenterrein Oirschot. Havoc Challenge wordt op donderdag 19 maart afgesloten in de driehoek Gilze-Rijen, Galder en Goirle.

In het aangewezen vlieggebied mogen militaire helikopters zo laag vliegen als voor het doel van de oefening noodzakelijk is. Op de oefendagen wordt er tot uiterlijk 23.00 uur gevlogen. Tijdens de oefening wordt incidenteel gebruik gemaakt van oefenmunitie.