Technische Universiteit Delft

Open Dagen TU Delft: slachtofferdetectie ingestorte gebouwen (demonstratie)

Op de Open Dagen van de TU Delft op 12 en 13 maart kunnen scholieren meedoen aan onderzoek naar het opsporen van mensen die vastzitten onder puin. De bedoeling is dat scholieren bij de opleiding Elektrotechniek via een rioleringsbuis - geheel veilig - onder een testopstelling van betonafval kunnen kruipen. Onderzoekers detecteren vervolgens met speciale radarapparatuur door het beton heen de ademhaling van de proefpersonen.

Radar

Als gebouwen instorten, kunnen tot nu toe alleen speurhonden aangeven of er nog mensen onder het puin liggen. Maar de honden zeggen niet waar de slachtoffers zich bevinden of wat hun medische toestand is. Met een speciale radarinstallatie kunnen onderzoekers van de TU Delft niet alleen binnen enkele minuten zien of er nog levende mensen onder het puin liggen, maar ook waar ze zich bevinden en hoe sterk hun ademhaling is.

Daan Lenstra, decaan van de faculteit EWI: 'Dit is veelbelovende technologie waar mensenlevens mee gered kunnen worden. Als dit onderzoek slaagt, kunnen we bijvoorbeeld na aardbevingen sneller mensen redden.'

Beweging borstkas

Onderzoeker Amer Nezirovic van de TU Delft legt uit dat de techniek gebruikmaakt van onschadelijke ultrakorte elektromagnetische pulsen. Deze worden door een antenne opgevangen. Vervolgens herkent een detectie-algoritme de beweging van de borstkas van een ademend persoon.

Nezirovic: 'In de toekomst willen we ook kunnen zien hoe de ligging van de persoon is. Ik hoop dat de techniek zo snel mogelijk beschikbaar is om ingezet te worden bij rampen.'



Technische Universiteit Delft