Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 12 maart 2009

Kenmerk 039

Meedoen Amsterdam: subsidies voor het stimuleren van sport onder allochtone jeugd

Amsterdam gaat subsidies verlenen aan vier instellingen die zich inzetten voor een sportende jeugd. De subsidies vallen onder het project `Meedoen'. Dit is een gezamenlijk initiatief van de gemeente en een aantal sportbonden en -verenigingen. De doelgroep van het project is de Amsterdamse jeugd van 4 t/m 23 jaar. In het project `Meedoen' is speciale aandacht voor Islamitische en Hindoestaanse meisjes.

103 Sportverenigingen en negen sportbonden doen mee. De helft van de sportverenigingen geeft kennismakingslessen en zorgt ervoor dat de jeugd kan doorstromen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs naar een sportvereniging. De andere helft richt zich vooral op de versterking van de club, met de nadruk op behoud van jeugdleden.

De gemeente heeft sportcoördinatoren ingezet die jaarlijks een programma opstellen dat breed inzetbaar is voor een bepaalde tak van sport in de stad. Ook zorgen deze coördinatoren ervoor dat de talenten zich makkelijker kunnen ontwikkelen. De coördinatoren werken samen met organisaties die sport stimuleren, en met sportverenigingen.

Jeugdzorg
Een ander onderdeel van `Meedoen' bestaat uit sportactiviteiten die uitsluitend gericht zijn op jongeren voor wie een indicatie vanuit de jeugdzorg is afgegeven. In Amsterdam wordt voor deze activiteiten samengewerkt met de jeugdzorginstellingen Altra en Spirit. Vaak hebben verenigingen wel kinderen die extra zorg nodig hebben, maar is er geen sprake van een speciaal behandelplan. Van de vereniging wordt onder andere verwacht dat ze ondersteuning bieden aan jeugdzorgcliënten, maar ook dat ze jeugdtrainers in dienst hebben die pedagogische kwaliteiten hebben om met deze doelgroep om te gaan.

Wethouder Carolien Gehrels (Sport): "Ik ben nu volop bezig met de uitvoering van ons nieuwe sportplan. We willen en móeten meer doen dan voorheen. Ik wil bereiken dat alle Amsterdammers een leven lang actief kunnen zijn, op een energieke en vooral uitdagende manier. Ik wil dat iedereen een eerlijke kans krijgt. Sport moet nog dichter bij de mensen komen te staan, in de haarvaten van de samenleving komen te zitten. Dat proberen we met de subsidies aan deze instellingen te bereiken."

Subsidies
De subsidies worden verleend aan Stichting Altra ( 55.000), Stichting Spirit ( 103.500), Dalmar en Somvao ( 25.000) en de Hogeschool van Amsterdam ( 92.185). De subsidies zijn respectievelijk voor twee sportcoördinatoren, voor een pilotproject `Sport voor Migranten' en voor de uitvoering van een projectplan `Begeleiding van problematische jeugd'.

.




12 maart 2009 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 039 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Het project `Meedoen' komt voort uit het landelijke programma `Meedoen Allochtone Jeugd voor Sport' van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Pb-039



Gemeente Amsterdam