Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Baggeren in Krimpen aan den IJssel

De gemeente Krimpen aan den IJssel heeft in samenwerking met het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard in 2004 een Stedelijk Waterplan opgesteld. Hierin is onder andere opgenomen dat de gemeente en het hoogheemraadschap gezamenlijk baggerwerkzaamheden in de gemeente Krimpen aan den IJssel op pakken. Deze baggerwerkzaamheden dragen bij aan `droge voeten, schoon water en een prettige leefomgeving'.

Uitvoering

Op tekening (pdf) kunt u zien welke watergangen worden gebaggerd. Een klein gedeelte van de watergangen worden gebaggerd met een hydraulische kraan, waarbij een deel van de baggerspecie op de aangrenzende kanten wordt verspreid. De resterende baggerspecie wordt met een baggerzuiger uit de watergangen opgezogen en via persleidingen naar een drietal locaties gespoten, te weten de `trimbaan' aan de Olympiade, het grasveld bij de Crimpenhof en een tijdelijk baggerdepot ten zuiden van de kern van Krimpen aan den IJssel. Op de `trimbaan' en het grasveld bij de Crimpenhof wordt de bagger tijdelijk in zwarte zakken `zogenaamde Geotubes' gespoten. Nadat de baggerspecie is ingedikt, worden deze zwarte zakken geopend waarna de baggerspecie verder kan indrogen. Met de grond die uiteindelijk overblijft, zal de gemeente de terreinen ophogen, afwerken en opnieuw inzaaien. Daarnaast worden deze werkzaamheden gecombineerd met het verder opknappen van de terreinen. Door deze uitvoeringswijze wordt de overlast voor u tot een minimum beperkt.

In week 11 begint de aannemer, Bunnik B.V. uit Nieuwerbrug, met het inrichten van het werkterrein bij de Crimpenhof. Voor het inrichten van het terrein wordt een kraan gebruikt die greppels graaft en kleine lage kades aanlegt waartussen de zwarte zakken worden neergelegd. Naast deze zakken wordt ook de baggerzuiger aangevoerd en een container geplaatst waarmee het ontwateringsproces van de baggerspecie geregeld wordt. Naar verwachting beginnen de baggerwerkzaamheden in de watergang evenwijdig aan de Molenvlietsingel en Buys Ballotsingel aan het einde van week 11 en duren ze tot ongeveer half april

Planten en dieren

Tijdens de werkzaamheden wordt uiteraard rekening gehouden met de aanwezige planten en dieren. Zo wordt tijdens het baggeren gezorgd voor voldoende vluchtwegen voor vissen en andere dieren. Ook kunnen de (bagger)werkzaamheden van invloed zijn op aanwezige broedvogels. Daarom zijn voorafgaand aan en worden tijdens de uitvoering, de aanwezige nesten geïnventariseerd. Als dat nodig blijkt, wordt de planning of werkwijze aangepast tot de kuikens het nest verlaten.

Overlast werkzaamheden

Tijdens de baggerwerkzaamheden is (verkeers)overlast niet helemaal te voorkomen. Hiervoor vragen wij uw begrip. De gemeente, het hoogheemraadschap en de aannemer doen er alles aan om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Vragen en verdere informatie

Hebt u algemene vragen, opmerkingen of wilt u meer informatie? Dan kunt u (tijdens kantooruren) contact opnemen met de heer Blom van het hoogheemraadschap, te bereiken via het algemene telefoonnummer: 010 - 45 37 200 of via de e-mail: v.blom@hhsk.nl.

Voor overige vragen en praktische zaken tijdens de uitvoering kunt u op werkdagen tussen 08:30 - 15:30 contact opnemen met de heer Molenaar (toezichthouder namens het hoogheemraadschap) via telefoonnummer: 06 - 200 31 380 of de heer Brevoord (toezichthouder namens de gemeente) via telefoonnummer: 0180 - 51 31 55.