Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 12 maart 2009

Kenmerk 036

Financiële steun voor volkstuinen in Amsterdamse krachtwijken

Drie volkstuinparken in krachtwijken krijgen een rol als groene recreatievoorziening voor de buurt. De gemeente heeft hiervoor 250.000 van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gekregen. Omwonenden worden bij deze plannen betrokken.

"Groene plekken zijn onmisbaar voor de stad. Niet alleen voor recreatie maar ook om de sociale cohesie te bevorderen," aldus wethouder Marijke Vos (Openbare Ruimte en Groen). "Sommige plekken in Amsterdam hebben een extra impuls nodig. Meer groen geeft ontspanning en brengt de bewoners dichter bij elkaar."

In de Transvaalwijk (stadsdeel Oost-Watergraafsmeer) worden in samenwerking met de bewoners en het stadsdeel nieuwe schoffeltuintjes aangelegd. Schoffeltuintjes zijn kleine volkstuintjes zonder schuurtje of kas. Het gaat om een initiatief voor en door bewoners. Het is de bedoeling om zo de contacten tussen de bewoners in de wijk te verbeteren.

Het bestaande volkstuinpark Nut en Genoegen wordt uitnodigender gemaakt voor de buurt. Er komt een educatieruimte voor milieu- en natuureducatie voor mensen uit de buurt en voor schoolklassen. Verder worden er een bomenroute, een vlindertuin, een watertuin en een boshoek aangelegd. Het volkstuinpark Nut en Genoegen grenst aan de krachtwijk Bos en Lommer.

In stadsdeel Amsterdam-Noord wordt samen met de Amsterdamse Bond van Volkstuinders geïnvesteerd in het volkstuinpark Wijkergouw. Er komen een vogelproject en een natuurproject. Verder wordt de wandelroute `Volkstuinroute Boven Y' in de avondvierdaagse opgenomen en worden de tuinen rondom de historische boerderij Wijkergouw opgeknapt. Het volkstuinpark Wijkergouw grenst aan de krachtwijk Nieuwendam.

De drie projecten moeten eind volgend jaar af zijn. Het ministerie van LNV heeft 1 miljoen euro beschikbaar gesteld om volkstuinen in de vier grote steden te versterken. Voor Amsterdam betekent dit een bedrag van 250.000 voor de uitbreiding of kwaliteitsverbetering van de Amsterdamse volkstuinparken die een duidelijke link met krachtwijken hebben.

De gemeente wil volkstuinen een buurtfunctie geven; alle omwonenden moeten er gebruik van kunnen maken. Op deze manier kunnen mensen elkaar makkelijker in de buitenlucht ontmoeten, wat de sfeer in een wijk kan verbeteren.

Pb-036

.




12 maart 2009 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 036 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2




Gemeente Amsterdam