Partij van de Arbeid

BTW-akkoord uitgelezen kans

12-03-2009 08:57

De Europese ministers van Financiën hebben overeenstemming bereikt over het lage btw-tarief. Het experiment van lage btw voor kappers, schoenmakers en fietsenmakers is omgezet in een definitief tarief. Europarlementarier Van den Burg heeft zich hier lang voor ingezet: Juist nu moeten we werkgelegenheid behouden en creëren.

Het is een uitgelezen kans om maatregelen te nemen om uit de crisis te komen, volgens Van den Burg. Zij pleit ervoor de verlaging van het BTW tarief vooral gecoördineerd toe te passen. De lidstaten zouden nu gezamenlijk moeten afspreken om dat verlaagd BTW tarief in te voeren op bijvoorbeeld het energiezuinig maken van gebouwen.

Het lage BTW tarief voor arbeidsintensieve diensten, zoals schoen- en fietsreparaties, kappers, energiebesparende renovatiewerkzaamheden aan woningen, monumentenzorg en ouderen- en gehandicaptenzorg maakt deze diensten betaalbaar en zorgt voor een extra economische stimulans en werkgelegenheid.

Van den Burg: Juist nu in deze economisch moeilijke tijden, moeten we werkgelegenheid behouden en creëren. Dit voorstel biedt bijvoorbeeld mogelijkheden om de bouw te stimuleren. Een laag BTW tarief voor energiebesparende en energie-efficiënte renovatie en herstelwerkzaamheden van woningen en gebouwen is nodig om dergelijke investeringen aantrekkelijk te maken en zo mensen in de bouw aan het werk te houden. En daarnaast is het natuurlijk nog eens goed voor het milieu. We moeten dus echt die kansen grijpen die het voorstel biedt.