Unie KBO bepleit stroppenpot voor pensioenfondsen in nood

12/03/2009 10:00

Unie KBO

Den Bosch, 12 maart. De Unie KBO, met 320.000 leden de grootste ouderenorganisatie van Nederland, wil dat er een aparte stroppenpot komt voor noodlijdende pensioenfondsen om zodoende verlagingen van pensioenuitkeringen te voorkomen. In eerste instantie moeten overheid en werkgevers geld storten in deze stroppenpot. Deze en nog enkele andere gewenste maatregelen, kondigde directeur Stella Salden vanochtend aan in het Radio 1 programma "Goedemorgen Nederland".

Zo deed Salden in hetzelfde interview ook een oproep om tot strengere gedragsregels voor pensioenfondsen te komen. Net als banken hebben pensioenfondsen te grote beleggingsrisico's genomen en hoge bonussen verstrekt. Aan deze bonussen en buitensporige beloningen bij pensioenfondsen moet een einde komen. "De directe invoering van een Balkenendenorm bij pensioenfondsen zou voor deelnemers en gepensioneerden nu een goed signaal zijn", aldus de directeur van de Unie KBO. Tevens dient de herinvoering van een vaste rekenrente te worden overwogen en moet goed worden nagedacht over een apart systeem van risicospreiding over alle ruim 800 pensioenfondsen.

Sociaal akkoord

In reactie op het voorgenomen sociaal akkoord laat Salden weten dat indien sociale partners kiezen voor loonsverhogingen en tegelijkertijd de pensioenen worden bevroren, de Unie KBO verwacht dat een deel van deze loonruimte wordt toegekend aan de gepensioneerden van de betreffende bedrijven.

En tenslotte benadrukt de Unie KBO nogmaals dat een garantstelling voor in ieder geval de betaling van het nominale pensioen aan de nu gepensioneerden, alleszins redelijk is. Zeker wanneer men dit vergelijkt met de garantiestelling van spaargelden die door spaarders vrijwillig zijn ingelegd bij zelf gekozen banken.