De Nederlandse Bank

Bericht voor SPV's die securitisaties verrichten

Nieuwsbericht

Datum 11 maart 2009

Op 19 december 2008 heeft de Europese Centrale Bank Verordening (EG) Nr. 24/2009, ECB/2008/30 uitgevaardigd. Deze verordening heeft betrekking op statistieken betreffende activa en passiva van Special purpose vehicles (SPV's) die securitisatietransacties verrichten en dient ter opstelling van statistieken voor monetaire beleidsdoeleinden.

De Nederlandsche Bank (DNB) is op nationaal niveau verantwoordelijk voor de implementatie van deze verordening. Eén aspect van de verordening betreft de verplichting van Nederlandse SPV's met securitisatietransacties om zich aan te melden bij DNB. Bestaande SPV's moeten vóór 1 april 2009 bij DNB zijn aangemeld. Nieuwe SPV's moeten zich binnen één week na het 'starten van de werkzaamheden' aanmelden. Securitisatie wordt hier in brede zin opgevat. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook securitisatietransacties die worden uitgevoerd voor de creatie van beleenbaar onderpand of voor arbitragedoeleinden, alsmede waarbij sprake is van een 'single-tranche' of van andere activa van leningen. Voor een exacte definitie van SPV en securitisatie wordt verwezen naar de bijgevoegde toelichting.

DNB heeft trustkantoren en andere vertegenwoordigers benaderd die in het kader van betalingsbalansrapportages bij DNB zijn geregistreerd en hen verzocht nog niet bij DNB bekende SPV's aan te melden. Ook is de meldingsplicht specifiek onder de aandacht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging International Management Services (VIMS) gebracht. DNB adviseert partijen die securitisaties verrichten, contact op te nemen met de eventuele vertegenwoordiger om zeker te stellen dat aanmelding plaatsvindt via de vertegenwoordiger dan wel door de SPV zelf.

De SPV's kunnen zowel elektronisch als op papier bij DNB worden aangemeld. Bij elektronische aanmelding is er de mogelijkheid om meerdere SPV's tegelijk aan te melden. Voor beide vormen van aanmelding is een bestand bijgesloten, evenals een bijbehorende toelichting (die voor beide vormen van toepassing is).

Voor nadere inlichtingen kan contact worden opgenomen met een helpdesk onder telefoonnummer 020 - 524 2410.