De Nederlandse Bank

Pensioenfondsen verkochten voor EUR 26 miljard effecten

Statistisch Nieuwsbericht

Datum 12 maart 2009

In het vierde kwartaal van 2008 hebben Nederlandse pensioenfondsen voor een zeer aanzienlijk bedrag effecten verkocht. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat zij voor bijna EUR 9 miljard aan aandelen hebben afgestoten, terwijl voor EUR 17 miljard schuldpapier, zoals obligaties, van de hand werd gedaan. Door deze verkopen en door forse koersverliezen op het aandelenbezit liep de omvang van de aandelen- en schuldpapier-portefeuille in het vierde kwartaal met EUR 86 miljard terug tot EUR 529 miljard per eind 2008; ten opzichte van het vierde kwartaal van 2007 is dat een daling van 19%.

Beleggingstransacties van pensioenfondsen vertoonden in het vierde kwartaal een omslag. Aankopen hadden in de eerste drie kwartalen ruim de overhand gehad. In totaal waren toen per saldo voor EUR 37 miljard effecten gekocht. In het vierde kwartaal zijn echter voor omvangrijke bedragen effecten verkocht. Bij de aandelenverkopen betrof het voor tweederde aandelen van Amerikaanse bedrijven en financiële instellingen. Verder werd vooral Europees schuldpapier verkocht.

Deze effectenverkopen vonden plaats tijdens hectische omstandigheden op de financiële markten en hangen daar grotendeels ook mee samen. Twee aspecten van het beleggingsbeleid van pensioenfondsen waren de drijvende krachten hierachter. Vanwege de verdeling van risico's en beoogde lange termijnrendementen streven pensioenfondsen naar een strategische verhouding tussen aandelen en obligaties in hun effectenportefeuille. Door de forse verliezen op de aandelenbeurzen was het relatieve belang van de aandelenportefeuille te laag geworden. Om dit weer op peil te brengen - en het toegenomen relatieve gewicht van schuldpapier te verlagen - zijn obligaties verkocht.

De verkopen hangen ook deels samen met een ander aspect van het beleggingsbeleid. Dat is dat pensioenfondsen veel van hun valutarisico's afdekken. Vanwege risicospreiding wordt wereldwijd belegd. Daarbij luidt een deel van de beleggingen in vreemde valuta, vooral Amerikaanse dollars. Zo was eind september 2008 voor een tegenwaarde van EUR 180 miljard in de Verenigde Staten belegd. Het daarmee samenhangende dollarrisico wordt door de pensioenfondsen door middel van valutaderivaten afgedekt. Toen de euro vanaf de zomer in waarde afnam ten opzichte van de dollar, tot een niveau in november van USD 1,27, werden op de dollarportefeuilles forse wisselkoerswinsten geboekt; voor zover geen effecten werden verkocht waren deze alleen boekhoudkundig. Tegenover deze deels ongerealiseerde winsten traden in de sfeer van valutaderivaten verliezen op. Voor zover contracten moesten worden afgewikkeld leidde dit tot aanzienlijke betalingen. Er resulteerde een grote liquiditeitsbehoefte. Om hierin te voorzien gingen pensioenfondsen over tot verkopen van aandelen en schuldpapier.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (tel. 020-524 3100, 06-524 96 961) en Herman Lutke Schipholt (020-524 2712, 06-524 96 900).
Effectentransacties pensioenfondsen

---