Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Herinneringen brengen Jamin terug in Crooswijk

Bijna dertig jaar na het vertrek van de Jamin fabriek uit de Rotterdamse wijk Crooswijk, komt die naam weer terug in Rotterdam. Een projectgroep werkt aan de totstandkoming van een blijvende herinnering aan de Meisjes van Jamin en de fabriek, die ooit de grootste werkgever in de wijk was. Behalve een kunstproject wordt ook gestreefd naar een reünie, een foto-expositie, een boekje met wandeling en een schoolproject rond de voormalige zoet- en suikerwarenfabriek.

Het Jamin project is één van de vijf bewonersinitiatieven die halverwege januari door het dagelijks bestuur van de deelgemeente zijn gehonoreerd. In totaal zijn tijdens de eerste aanvraagronde voor de Vogelaargelden veertien initiatieven ingediend. Naast het Jamin project zijn ook het kunstproject rondom het Enecogebouw aan de Vondelweg, het fotoproject Linker Rottekade, het initiatief van bewoners in de Rakstraat 2-4 en het fotoproject Spiegelnisserkade medegefinancierd uit de Vogelaargelden. Hierover wordt u op een later moment geïnformeerd op de deelgemeentepagina.

Wijkreünie in Rubroek
Als eerste activiteit vindt op dinsdag 17 maart een wijkreünie plaats in dienstencentrum Rubroek aan het Goudseplein 245. Vanaf 13.45 tot 17.30 uur zijn zowel oud-werknemers van Jamin als wijkbewoners van nu van harte welkom om gezamenlijk verhalen over Crooswijk en Jamin te delen. Tijdens de Wijkreünie zal ook een fototentoonstelling te zien zijn, met het verleden van de fabriek tot aan de sloop in 1980, met daarna de nieuwbouw van de huidige woonwijk.

Bezoekers van de Wijkreünie worden gevraagd om fotos, voorwerpen en herinneringen aan de fabriek mee te nemen.

Neem uw herinneringen mee
Bezoekers van de Wijkreünie worden nadrukkelijk uitgenodigd om fotos, voorwerpen en hun herinneringen aan de fabriek en het vroegere Crooswijk mee te nemen. Het project zal namelijk worden vervolgd met het maken van een boekje vol verhalen en een tentoonstelling in het Historisch Museum Rotterdam, beide in 2010.