Gemeente Veenendaal


Gemeentelijke visie op bestuurlijke toekomst Renswoude en Veenendaal

Renswoude en Veenendaal hebben hun visie bekend gemaakt op een gezamenlijke bestuurlijke toekomst. In de visie van beide gemeenten is deze samenwerkingsvariant een duurzamer vorm van bestuurlijke inrichting in dit gebied dan de door de Inter-Provinciale Commissie (IPC) voorgestelde variant om Renswoude te laten fuseren met Woudenberg en Scherpenzeel.

Op 10 september 2008 is door de IPC het herindelingsontwerp Valleigebied vastgesteld, dat voorziet in de samenvoeging van de gemeenten Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg. Scherpenzeel en Woudenberg hadden een jaar daarvoor een verzoek ingediend bij de beide betrokken provinciebesturen om tot de vorming van een dergelijke nieuwe gemeente te komen. Renswoude is faliekant tegen de vorming van zoân nieuwe gemeente: in twee âvolksraadplegingenâ is door de bevolking te kennen gegeven ât liefst zelfstandig te blijven. Als taakverzwaringen het noodzakelijk maken dat de hulp wordt ingeroepen van een grotere organisatie, dan klopt ze liever aan bij Veenendaal, dan samen te gaan met Scherpenzeel en Woudenberg.

Â

In december heeft de gemeenteraad van Veenendaal positief gereageerd op de vraag van Renswoude om in de toekomst uitvoeringstaken voor haar rekening te nemen, taken waarvoor Renswoude zelf te weinig is toegerust. Samenwerking tussen Veenendaal en Renswoude is op zich niet nieuw. Beide gemeenten werken al jaren samen op het gebied van milieu, wonen, recreatie en hulpdiensten zoals de brandweer. Veel inwoners van Renswoude gaan in Veenendaal winkelen en naar school. Bovendien is uit de volksraadpleging in Renswoude op 3 december 2008 - met een opkomst van 65% - gebleken dat ruim 80% van de inwoners van Renswoude vertrouwen heeft in de samenwerking met Veenendaal.

Â

In de visie die de twee gemeenten nu presenteren, laten zij zien waarom de onderlinge samenwerking beter en toekomstbestendiger is dan het fusieplan van de Interprovinciale Commissie van Utrecht en Gelderland. In de ontwerpraamovereenkomst bij de visie, zijn de terreinen opgenomen waarop Renswoude en Veenendaal nauwe samenwerking willen aangaan. Voorbeelden daarvan zijn: sociale zaken, WMO, Centrum voor Jeugd&Gezin, crisisbeheersing en automatisering.

Â
Maandagavond 16 maart komen leden van de Utrechtse Statencommissie van Bestuur voor een hooravond naar Renswoude. Op 15 april zullen Provinciale Staten van Utrecht en Gelderland een definitief besluit nemen.