Gemeente Veenendaal


Proef huis-aan-huis inzameling oud papier

B&W stelt voor aan de gemeenteraad om in Veenendaal-West te starten met een proef voor de huis-aan-huis inzameling van oud papier. Met de huis-aan-huis inzameling wil het college meer papier gescheiden inzamelen. Dit maakt meer hergebruik van papier mogelijk. Hiermee wil de gemeente haar milieudoelstelling halen en zullen de verenigingen profiteren van een hogere opbrengst van oud papier. Op 16 april praat de gemeenteraad over dit voorstel.

Â

Meer gescheiden inzameling

Nu halen de verenigingen 54% van het oud papier gescheiden op. In het afvalbeleidsplan van de gemeente staat echter als doelstelling dat 75% van het oud papier gescheiden ingezameld moet worden. Meer gescheiden inzameling maakt meer hergebruik van papier mogelijk.

Momenteel zorgen verenigingen, kerken, stichtingen en scholen er zelf voor dat oud papier wordt opgehaald of inwoners kunnen het zelf brengen bij verenigingen. Het blijkt dat op deze wijze de doelstelling van 75% niet haalbaar is.

Â

Succesvolle voorbeelden

Andere gemeenten rondom Veenendaal halen inmiddels papier huis-aan-huis op met behulp van minicontainers. Hierbij realiseren zij hoge scheidingspercentages, tot meer dan 80%. Onder andere deze ervaringen heeft het college doen besluiten om in Veenendaal met de pilot huis-aan-huis inzamelingte starten.

Â

Proef Veenendaal-West

De pilot start in oktober 2009 en duurt 6 maanden. De inwoners uit Veenendaal-West krijgen thuis een speciale container voor oud papier. Deze wordt om de twee weken huis-aan-huis geleegd door de Afvalcombinatie met vrijwilligers van de verenigingen.

Ervaringen en leerpunten uit deze pilot worden geëvalueerd, waarna de gemeenteraad beslist of de huis-aan-huis-inzameling in heel Veenendaal wordt ingevoerd.

Â
Actieve bijdrage verenigingen
De verenigingen hebben actief bijgedragen aan de totstandkoming van dit plan. De werkgroep papier, bestaande uit vertegenwoordigers van de verenigingen zet zich actief in om samen met de gemeente deze huis-aan-huis inzameling op te zetten.